Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Vindränkt gös i grön krans

 
Ingredienser (4 portioner):
Gösfile (med alla ben borttagna!)
Förvälld målla (eller mangold, spenat, grönkål eller annat grönt)
Squash (skivad och kluven som halvmånar)
Blomkålsrosetter (brutna ur huvudet, råa)
Färsk vitlök (skivad)
Soltorkade tomater (skurna i strimlor)
Torkad Karl Johan (i förväg lagd i vatten, smörfräst tillsatt grädde)
Greve / parmesan (greve skivor eller riven parmesan)
Vitt vin (med fyllig smak)
Gör så här:
1. Lägg gösfilén i en eldfast form med lite grön olivolja i botten, salta och vrid några varv på svartpepparkvarnen.
2. Klä formen med halvmånarna av den råa squash och lägg en ring med den förvällda mållan innanför squashen, runt om gösen. Garnera squashhalvorna med en ring av råa blomkålsrosetter.
3. Över gösen läggs den tunt skivade färska vitklöken, även en del av blasten, strö också över med de torkade tomaterna, skurna i strimlor.
4. Häll över det goda vinet så att det nätt och jämt når tomaterna och sätt formen nu i ugnen, övertäckt med folie, c:a 15 minuter i 225 graders värme
5. Täck nu gösen med svampsåsen och lite extra grädde. Lägg några skivor Greve över eller riv ordentligt med Parmesan över och sätt in formen igen i ugnen, c:a 5-10 minuter, tills blomkålen fått lite färg och vätskan reducerats lagom.
6. Avnjut delikatessen med samma vin i djupa glas och i trevligt sällskap samt med några nykokta färska knölar.

Recept komponerat av Bengt Ingerstam, kommer i "Egen kokbok".

Fakta om Gös:
Gös är en fisk med fin struktur och med ett smakrikt kött. Den är lätt att filea så att alla ben försvinner. Gösen fiskas i sjöar och nära kustvatten, vilket inte kräver stora oceangående fartyg för att hämta hem den. Den är alltså ekologiskt bättre än viss fisk i fyrkantiga fryspaket, som både krävt energi att hämta hem och att frysa och hålla fryst.

En anrättning som denna gör att mängden vegetabilier ökar i förhållande till fisken, något som stämmer med vår filosofi att minska det animala intaget och öka det vegetabila.

upp