Till startsidan
  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2008-10-12


Sätt 50% - lappen på köttet dagen före "bäst före" - sluta slänga

Ålägg butikerna rabattera köttet dagen innan ”bäst-före-dag”.

Med anledning av dagens information från TT om att 9 miljoner kg kött slängs i butikerna, kräver nu konsumenterna en enkel anpassning till bättre hushållning och bättre respekt för kostnaderna, miljön och klimathotet.

- ”Bäst-före” betyder inte ”sämre efter”. Slöseriet med all mat som slängs i butikerna är inte förorsakat av regelverket utan helt butikens godtyckliga bedömning. Många butiker slänger hellre än säljer ut billigare. Det får vi sedan betala i de högre priserna, för runt går det ekonomiskt för butikerna. säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, den konsumentstyrda svenska fristående konsumentorganisationen.

Kravet från konsumenterna är därför helt klart:

Sätt 50% lappen på varor med bäst-före-datum dagen före!Då är det upp till konsumenten att bedöma, lukta och smaka och anpassa sin matlagning efter erbjudandena. Det finns tillräckligt med marginal, speciellt för kött, att vi skulle kunna hjälpa till att hushålla och inte behöva leva med detta oönskade slöseri med att slänga bra matvaror, som både drabbar ekonomiskt och resursmässigt, helt i onödan.

"Om jag planerat köpa fläskkotletter, är det inte svårt att ändra planerna om man säljer ut biffen med 50% rabatt. Vi kan vara flexibla som konsumenter för att medverka till resurshushållningen. Det finns många butiker som redan tillämpar detta, så gör det obligatorisk för alla." avslutar Bengt Ingerstam

Läs vad slöseriet kostar oss konsumenter>>

Ett stort och viktigt arbete behöver göras för en bättre folkhälsa och hushållning med resurserna, detta är ett led i det arbetet och kampanjen ”Rädda vår mat” se www.konsumentsamverkan.se


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se