Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2004-09-08Bojkotta Buräggen!

Sveriges Konsumenter i Samverkan uppmanar nu alla konsumenter att helt sluta köpa ägg från hönor i burar.

Trots att det är förbjudet att producera ägg i de gamla trånga burarna, finns det en del oseriösa producenter som fortsätter och äggen hittar ut på marknaden, som exempelvis Ekonomiägg – omärkta.

Dessutom har de förbjudna buräggen hittat ut på marknaden märkta med 3SE, som avser ägg från de godkända inredda burarna – alltså är äggen felmärkta.

- Äggmarknaden är en enda äggröra, konstaterar Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan. Det finns 4 godkända produktionssystem, dessutom sprättägg (COOP) samt ett numera förbjudet, de gamla trånga oinredda burarna. Det finns 4 olika storleksklasser: S, M, L, XL, och dessutom otvättade och tvättade ägg. Ägg packas i 6,10,12,15,18,20 och 24 ägg samt lösvikt. Priserna ska anges per förpackning samt per ägg, enligt Konsumentverket. Skyltningen är rörig i butikerna och utan jämförpris också per kg står konsumenterna som stora frågetecken vid ägghyllan. Beteckningar som Ekonomiägg, Primörägg, Frukostägg, Guldgula, Omega 3 och diverse andra påhitt gör inte saken enklare.

Ett antal myndigheter har olika ansvarsområden för att reda ut begreppen. Jordbruksverket om inhysningssystemen, Djurskyddsmyndigheten om produktionstillsynen, Livsmedelsverket om tillsynen av hur märkningsreglerna tillämpas, lokala miljömyndigheterna om exponering, hyllmärkning och försäljningen i butiker, Konsumentverket om vilseledande reklam i annonser eller marknadsföring – och ändå är det så rörigt på marknaden.

Sveriges Konsumenter i Samverkan har därför som konsumentorganisation analyserat äggmarknaden. Med avsikt att hjälpa konsumenterna har vi sammanställt fakta och gjort den överskådlig. För att förenkla för konsumenterna att effektivt påverka marknaden, går vi nu helt enkelt ut med rekommendationen att välja KRAV-märkta ägg hos Willys där 6 ägg kostar 12:98 (= 2:16 kr/ägg och 35 kr/kg). Lite dyrare är det hos ICA (2:65 kr/ägg) och upp till 1:- mer per ägg hos COOP/Konsum (3:25).

I andra hand kan man välja frigående ägg med genomsnittspriset runt 1:75 kr/ägg, 28 kr/kg (variation förekommer mellan 19:90 och 40:61 kr/kg).

- Vi uppmanar därför konsumenterna att helt sluta köpa burägg, märkta med 3SE eller omärkta, dels för att priserna inte är mycket lägre än för frigående och dessutom är det förbjudet att sälja buräggen från gamla burar. Slopa alltså helt alla burägg. Ägg är ett så billigt och fullvärdigt livsmedel att vi inte behöver se på priset i första hand, utan gynna en utveckling mot bättre djurhållning och miljö, d v s kvalitet. Gynnar vi dessutom den kedja som har bästa pris på de ekologiska äggen sätter vi press på de andra i rätt riktning och då påverkar vi konsumenter konkurrensen, vilket väl behövs avslutar Bengt Ingerstam.

Konsumentråden och mer information finns på vår hemsida:
Enkla råd som rör ägg >>
Märkningen av ägg >>
Läs och lär mera om ägg >>


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se