Till startsidan
  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2009-02-02
Publicerad i KNY nr 9 samt i SKN nr 105


Ansvariga för skolmaten offrar barnens hälsa

I många kommuner har man övergått till att servera enbart lättmargariner och lättmjölk, utan att behålla valfriheten för eleverna. Detta är en ovanlig tvångsåtgärd som saknar motstycke.
Man gömmer sig bakom Livsmedelsverkets ”rekommendationer” och lyder blint utan att verkligen sätta sig in i problemet och utsätter barnen för rena hoten mot hälsan.


Sveriges Konsumenter i Samverkan har därför genomfört en analys, som visar att det dels blir dyrare och dels går emot många experters syn på hälsoeffekterna och dessutom utgör det ett klimathot om man väljer att följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

Analys: Vilket ansvar tar skolledningen när man inför lättmargarin och lättmjölk i skolorna?

- Det är upprörande att våra ansvariga för skolmaten i kommunerna döljer sina okunskaper bakom rekommendationer från Livsmedelsverket, som fortfarande uppmanar alla att dra ner på fetterna och sätter gränser för Nyckelhålet så att endast kemiskt processade margariner, med palmolja och en massa vatten, är de enda som passerar ”nyckelhålet”. Barnen behöver energi och inte mera vatten i maten, säger Bengt Ingerstam, ordförande i konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

I den genomförda analysen har vi konstaterat att kostnaderna för de ”lätta” varianterna på matfett och mjölk blir väsentligt högre än de naturliga fetterna och fullmjölken. Detta framgår då man beräknar priset för margarinerna och enbart räknar på fettet exklusive vatteninnehållet. Oj, vad lurade vi blir! (pdf) >>

För en skola med 500 elever blir merkostnaden för ett mellanmål per dag drygt 40 000 kr/år.
Simulering skolbudget avseende energi innehåll (pdf) >>

- Man kan inte skylla på snäva budgetar, man måste kunna räkna och inse att det är energi barnen behöver och inte vattenutdrygade fetter, fortsätter Bengt Ingerstam.

När det gäller hälsoeffekterna är flera kända svenska forskare överens om att barnen behöver mera fett för att orka med skoldagen, så att de inte hänger sig åt godis och läskedrycker för att få i sig snabbare energi från kolhydrater (socker t ex). Här ligger snarare faran för överviktsproblemet. Flera länkar finns angivna i analysen som bifogas.

- Det är förvånande hur okritiskt de ansvariga för barnens skolmat gör det enkelt för sig genom att gömma sig bakom gamla inrotade men numera alltmer ifrågasatta kostrekommendationer. Man kan inte spela så här med barnens hälsa i 5 år till innan de reviderade kostrekommendationerna kanske kommer! menar Bengt Ingerstam.

De ”lätta” margarinerna är baserade på mättade fetter från palmolja och fleromättade fetter som Omega-6, från solros- eller majsolja. Den förra ska vi inte av klimatskäl importera då regnskogar måste offras och de senare är direkt skadliga i dessa höga doser som man använder.

På alla dessa punkter framstår de naturliga animaliska fetterna som smör och Bregott som de enda tänkbara alternativen. Det står alltså 3 mot 0 – både ekonomin, hälsan och klimathotet emot de industriellt processade margarinerna.

- Vi måste som konsumenter (även eleverna) och föräldrar få ställa de ansvariga emot väggen och fråga dem vilket ansvar de egentligen tar, genom denna katastrofala förändring av barnens mat i skolorna. Vi kräver deras svar! avslutar Bengt Ingerstam.

Sveriges Konsumenter i Samverkan har på sin hemsida skapat utrymme för
Nätverket mot lättprodukterna i skolmatsalarna” och startat en namninsamling som på några dagar redan passerat 3000 underskrifter.

Länk till samlingssida om debatten om maten med underavsnitt för skolmaten >>

För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se