Till startsidan
  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2007-11-20


Margarinreklam anmäls för
osaklig och vilseledande kampanj

Sveriges Konsumenter i Samverkan har anmält UNILEVERs massiva kampanj ”10 sanningar om margarin” till Konsumentverket för vilseledande reklam och oseriös hantering av vetenskapliga fakta.
Anmälan finns att läsa på vår hemsida >>

- I dag är det allmänt känt att mättade fetter inte är den bov i vår kost som margarinindustrin länge hävdat. Att fortsätta och hävda att margarin därför är det enda ”goda” och så öppet förtala smör och andra fetter av animalt ursprung, som man gjort i en av ”sanningarna” är både smaklöst och starkt vilseledande. Att gömma sig bakom ordet ”experter” utan att avslöja vilka de är, är ett ytterligare vilseledande sätt att åberopa en del av alla experter, som är delade i uppfattningen om de animala fetternas förträfflighet eller hälsorisk, säger Bengt Ingerstam, ordförande i den konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Växtfetterna – oljorna och hårda fetter – från växtriket framhålls som det enda hälsosamma, medan många forskare varnar för alltför högt intag av t ex omega-6 just från vissa omättade oljor.

-Vi påtalar också det vilseledande i att gömma sig bakom vajande guldgula svenska rapsfält i hela reklamkampanjen och dölja för konsumenterna att en av de tyngsta ingredienserna i margariner är industriellt processad palmolja, en olja som man borde undvika, inte minst på grund av skövlingen av regnskogarna för oljepalmsplantager. Därför kräver vi nu att begreppet ”vegetabiliskt fett” skall ersättas av namnet på fettet, t ex majsolja, palmolja, solrosolja, kokosfett o s v, säger Bengt Ingerstam vidare.

Hela underlaget för vår anmälan till Konsumentverket (pdf) >>

Läs mera om konsumenternas krav på tydligare märkning av vegetabiliska fetter här:
Konsumenter kräver bättre märkning av vegetabiliska fetter >>
Varför får vi inte veta var de vegetabiliska fetterna kommer ifrån? >>

Läs om balansen mellan omega-3 och omega-6, som inte är gynnsam i Becel >>

För mera information sök på vår hemsida på ”palmolja”.


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se