Till startsidan
  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2008-01-14


Bort med beteckningen ”vegetabiliska fetter”

Sveriges Konsumenter i Samverkan har sedan lång tid krävt tydlig märkning av vilka fetter som ingår i livsmedel, men mycket lite händer. Nu uppmanar vi konsumenterna att helt enkelt inte köpa produkter där man döljer sanningen bakom begreppet ”vegetabiliska fetter”.


- Det är helt möjligt för producenterna att ge oss den tydligare och exakta informationen, oberoende vad EU säger. Kan man ange rapsolja, kan man uppge resten också, säger Bengt Ingerstam ordförande i den genuina och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

En opinionsundersökning som vi gjorde 2006 gav resultatet att 83,1 % önskade uppgifter i innehållsförteckningarna om vilka fetter som döljer sig bakom ”vegetabiliskt fett” och att 91,6 % skulle förändra sitt val om detta framgick tydligt och då påverkas hälsosituationen.

De positiva effekterna med omega-3 fettsyran främst från fisk börjar bli allmänt känt, medan mindre känt är den skadliga omega-6 fettsyran och dess inflammatoriska effekt om obalans råder mellan dessa. Främst finns omega-6 i majs- och solrosolja. På vissa produkter, som margarin, kan man hitta deklarationen om innehållet av de olika fettsyrorna och se helt oacceptabla höga halter av omega-6, men man anger på innehållsförteckningarna bara innehållet av rapsolja, medan innehållet av majs- och solrosolja döljs under begreppet ”vegetabiliska fetter”. Likaså döljer man på margariner, men även andra produkter, innehållet av palmolja, en olja som vi inte ens ska importera på grund av skövlingen av regnskogarna och de långa transporterna.

- Vi har rätten att få veta vad vi köper och har därför länge krävt klar märkning av fetterna som ingår. Det är ju en hälsofråga av stor betydelse och likaså en miljö- och klimatfråga av stor betydelse. Hur ska vi konsumenter kunna agera genom medvetna val, när vi inte ens får veta innehållet i en stor mängd varor? fortsätter Bengt Ingerstam.

Konsumenterna har sedan länge sagt ifrån hur de vill ha det och frågan trappas nu upp och för att tala ett tydligare språk blir det nu
en uttalad BOJKOTT att inte köpa varor med beteckningen ”vegetabiliska fetter” i innehållsförteckningen.

Redan ligger en bojkott mot produkter med palmolja eller stekta i palmolja, som t ex vissa pannkakor och Scan köttbullar.

Lyssnar man inte när vi för en dialog, får man i stället känna av det genom tydligare köpsignaler på marknaden Detta är ett led i kampanjen ”Framtidens mat – på konsumenternas villkor”.

Läs mera:
Varför får vi inte veta var de vegetabiliska fetterna kommer ifrån? >>
Konsumenter kräver bättre märkning av vegetabiliska fetter >>
Debatten om matfetterna >>
Externa faktaartiklar om fett >>
KO-anmälan om vilseledande reklam, Unilever >>
Bojkott för ökat konsumenttryck >>

(OBS där ligger redan bojkotten av färsk torsk! Sedan 2006)


Mer information finns på vår hemsida:

www.konsumentsamverkan.se


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se