Ekologiska bönder demonstrerar på Sergels Torg

I morgon torsdag 10 februari lämnar vi våra gårdar och åker till Sergels Torg i centrala Stockholm. Vi kommer att vara iklädda munkavlar. Anledningen är ett högst aktuellt hot mot yttrandefrihetsgrundlagen som kan förbjuda oss att marknadsföra våra ekologiska produkter med miljöargument.

Samma dag som vi åker till Sergels Torg inleds nämligen i Marknadsdomstolen en rättegång mellan Spannmålsodlarna AB och KF. Spannmålsodlarna AB har stämt KF för att kedjan i sin marknadsföring av det ekologiska produktutbudet använt sig av miljöargument.

- Vi ser mycket allvarligt på om Marknadsdomstolen finner att reklamlagarna ska ersätta yttrandefrihetsgrundlagen, säger Ekologiska Lantbrukarnas ordförande Inger Källander. 

- Konsumenterna har idag stora krav på att veta varifrån maten kommer och hur den är producerad. Att kommunicera det budskapet är en viktig del av samhällsdebatten och ska inte regleras av reklamlagstiftningen. Hur ska vi lantbrukare annars nå fram till konsumenterna med vårt budskap?

Besök oss på Sergels Torg. Ordförande Inger Källander deltar i demonstrationen och svarar på frågor mellan kl 11 och 14.

Tid och plats:
Sergels Torg, torsdag 10 februari kl 11-14.

Tillbaka