Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2005-05-09Fusket breder ut sig bland lågpris-varorna.
Nu har regnbåge blivit lax i ELDORADOS paket!

Sveriges Konsumenter i Samverkan har idag anmält ELDORADOs djupfrysta LAX till Miljöförvaltningen i Stockholm och i Hultsfred samt till Livsmedelsverket för felaktig varubeteckning och märkning.

- Det kommer inte oväntat att man pressar priserna och prutar på kvaliteten. Konkurrensen och lågprishysterin tar ohederliga metoder till hjälp för attlura oss konsumenter och ge intryck av att vara billiga” , säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Anmälan kan läsas i sin helhet på vår hemsida www.konsumentsamverkan.se.

I paketen har man blandat både lax (Salmo salar) och regnbåge (Oncorhynchus mykiss) – syns tydligt rödfärgning och röda prickar - men anger bara lax på paketen. Produkten kommer från Chile (lång transport) och är en s k EMV-vara (egna märkes varor) som AXFOOD säljer under sitt lågprismärke ELDORADO, oftast i Willys och Hemköps butiker.

Eftersom lax brukar vara dyrare än regnbåge är felmärkningen både vilseledande och bedräglig. Vi utgår ifrån att myndigheterna stoppar denna produkt i butikerna runt om i hela landet.

- ”Vi är chockade över att ett seriöst företag som AXFOOD tillåter sig att lura oss konsumenter på detta bedrägliga sätt. Troligen inte med avsikt, men pressar man producenterna allt hårdare kommer fusket som på beställning och att den interna kontrollen hos AXFOOD inte klarar att avslöja sådana saker är i så fall synnerligen förvånande. Ska vi inte kunna lita på de stora matkedjorna och var finns i så fall egenkontrollen?” undrar Bengt Ingerstam från SKIS.

PS. Vi har också lagt ut anmälan under det nya avsnittet ”SKAMPÅLEN” på vår hemsida.
Läs där artikeln ” Vårt förtroende för producenter och handeln ligger i deras egna händer!” (pdf).


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
Hemsida: www.konsumentsamverkan.se