 |
Sveriges Konsumenter
i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande - |
PRESSINFORMATION 2007-12-10
Soppigt om köttfärsen Sveriges
Konsumenter i Samverkan , den svenska konsumentorganisation där konsumenter
sitter i styrelsen, är oroad över allt ståhej om den malda
köttfärsen och att det kommer att ge oss konsumenter både
mindre aptit och sämre kvalitet.
- Det verkar som att många inblandade
nu mest kastar sten i glashus, antingen för att ta poäng i debatten
eller framstå som indignerade felfria aktörer, säger
Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Redan i lördags gick organisationen Sveriges Konsumenter, som inte
representerar Sveriges konsumenter utan LO, TCO, ABF, PRO, Konsumentgillesförbundet
(KF), Handikappsförbundens Samarbetsorgan, Unga Örnar och en
del ytterligare organisationer, ut och satte sig till doms över ICA
och deras ledning och kallade det för ”ICA-kultur”. Se
inlägg på vår hemsida. Med vad rätt och objektivitet?
Jordbruksministern pustade indignerat och kallade det ett solklart fuskfall.
Livsmedelsverkets GD tvekade inte att uttala (i vart fall citerad så
i SvD) "det inträffade självklart påverkar förtroendet
för ICA-ledningen med vd Kenneth Bengtsson i spetsen". Konsumentministern
konstaterade i samma tidning att ”det butikerna gör är
olagligt och de ansvariga myndigheterna ska nu följa upp det”.
I söndags går LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson
ut och ”rasar över köttskandalen”, dagarna efter
att Viken-bonden blivit av med sitt tillstånd att ha djur. ”Jag
är rasande. Fusket Ica sysslar med drabbar inte bara dem utan hela
livsmedelsbranschen och därmed också oss som föder upp
slaktdjur, säger han till Sydsvenskan.
Vänsterpartiet försöker också ta poäng på
”liggande offer” och vill göra det en fråga för
regeringen.
Idag 10 december hittar hälsovårdsmyndigheten en ICA-butik
på Östermalm, som inte plockat bort gammal köttfärs
och förbjuder dem fortsätta hantera färs, enligt Metro.
Har inte debatten nått fram? Eller är köttfärsen
fortfarande av god kvalitet?
Men var finns proportionerna?
Varför har tillsynen inte fungerat? Vi bör ju kunna lita på
den.
-”Det är snarast så att en
bristfällig lagstiftning skapar brott, säger Bengt Ingerstam,
och ifrågasätter om det är datum som ska användas
för hållbarhetsmärkning. Det får ju omöjliga
konsekvenser”. Han menar att om man avser 24 timmar med ett
dygn, så vore det bättre att märka
nymald köttfärs med klockslag. Då kan handlarna
mala nytt inför köpruschen på eftermiddagen och konsumenterna
verkligen få nymald färs. Med 24 timmars hållbarhetsmärkning
kan man ju med gott samvete även sälja färsen fram till
eftermiddagen dagen efter och lätt anpassa mängden för
att inte behöva kasta eller fuska med att märka om.
Här börjar hela problemet, sen funkar inte tillsynen, inte heller
moralen att tillämpa de lagar som finns och de etiska reglerna, sen
tar jakten på lönsamhet över och motviljan till att kasta
mat, sen kommer debatten och de nu skapade bovarna ska stenas offentligt.
Men vem ska egentligen kasta första stenen? Är det inte många
som sitter i glashus?
Vad vinner vi då som konsumenter?
Jo nu får vi aldrig mer, i vart fall i ICA-butikerna, lokalt nymald
köttfärs.
Vi kommer att få färs från stora centralpackerier, ICA
levererar till alla sina butiker i hela landet från Västerås!
Och då blir hållbarheten 5 dagar, för man använder
gas. Men köttet blir ju äldre och smakar sämre (mindre)
även om det inte blir skämt. Så det blir väl djupfryst
i fortsättningen.
Många har också tappat förtroendet för hela kedjan
från bonde till butik och även tron på lagar och deras
efterlevnad och kontrollsystemet. Uppskrämda blir konsumenterna också
oroliga när LRF-företaget Kronfågel avsåg att bearbeta
kycklingkött för att eliminera salmonellan, något som
för en kunnig konsument inte alls borde kännas konstigt. Hysterin
sprider sig. Allt mer kött kommer att kastas.
Men en sak kanske vi vinner på det hela, ICA-kedjan kommer inte
att vara sämre än de andra efter detta, men det kommer att kosta
och läggas på priset. Samtidigt kommer de andra, lätt
uppskrämda, att se över sina rutiner och stoppa eventuellt likartad
hantering av köttfärsen.
-”Men var det verkligen ett utbrott av matförgiftningar som
väckte denna debatt? Var det inte kanske andra motiv bakom. -"Jag
tyckte mig se saker i Josefssons reportage, som man brukar kalla ”vendetta”,
avslutar Bengt Ingerstam.
För denna pressinformation svarar Bengt
Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
|