Till startsidan
  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

för ökat konsumentinflytande

 

PRESSINFORMATION             2006-12-28


Bry dig om dina pengar!
Köp inte billigt utan jämför och spara upp till 30%!


Sveriges Konsumenter i Samverkan, den fristående och partipolitiskt obundna konsument-organisationen, vill önska de svenska konsumenterna ett Bättre Nytt År, med 10 smarta råd om hur du kan spara minst 30 % av dina pengar och din köpkraft bara genom att själv kolla, jämföra och planera.

”Du luras av prisreklamen, 39:90 erbjudanden, billigare varor med ibland tveksam kvalitet, för att lockas in i en viss butik, sen har affären enkelt grepp om dina pengar. Man lockar med låga priser utan att säga ett ord om kvalitet!” säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, konsumentorganisationen där alla kan samverka för att värna om vårt eget och gemensamma bästa, men även vår Jord, våra djur och natur, så vi kan handla med gott samvete.

Några konkreta praktexempel:

• COOPs ekologiska havregryn för 10:90 eller 19:87 per kilo bara beroende på förpackningsstorlek
• Kung Gustavs Brisling (sardiner) för 13:98 eller 23:70 per burk beroende på val av butik
• svartpeppar i burk (43 g) för 560:- per kilo eller i påse (90 g) för 135:- per kilo
• mineralvatten i aluminiumburk för 35:- per liter i bensinmack, eller 3:50 i 1,5 liters petflaska eller bara ören för   gott vatten i kranen
• salt för 443:- per kilo i burk 90 g med kvarn eller grovt salt för 4:- per kilo att fylla din egen kvarn eller ha till att   koka potatis med utan att mala det först
• det kan skilja 3:- per liter för vanlig mjölk, beroende på val av butik
• äpple för 17:90 i en butik och 12:90 i en annan, samma dag och samma sort
• Kellogs bars, där du betalar 200:- per kilo socker (39 %)

Ta med en lista på vad du ska köpa och välj butik efter tidigare jämförelser, men ta också med glasögon eller förstoringsglas och kolla ”bäst-före-dag” eller ”sista förbrukningsdag”, hitta jämförpriserna, socker- eller saltinnehåll.

”Ett bra råd är att handla det du ska handla i den butik du bestämt dig för, gå därefter och utnyttja ev tillfälliga erbjudanden i annan butik, men håll dig till bara det i så fall” avslutar Bengt Ingerstam.

Det finns också massor att göra bara genom att förändra matlagningen, t ex ersätta eller dryga ut köttet med goda kokta bönor på burk, bara skölja och hälla i grytan. Lär dig t ex ugnssteka rotsaker – en delikatess och nyttigt dessutom, kan ätas utan den vanliga köttbiten. Koka framdelskött och få härlig buljong till stor grönsaksgryta, sköter sig själv på spisen, men bra mycket delikatare än frysta färdigrätter för 10-20 gånger priset för näringsinnehållet. Bra sätt att utnyttja frysen för att spara pengar.

Inför 2007 kommer vi att starta lokala diskussionsgrupper för att förenkla samarbetet lokalt och fokusera på jämförelser och tester av produkter, innehåll och priser, lyfta debatten om salt och socker, fortsätta den framgångsrika kampen mot de härdade fetterna och mycket annat där vi faktiskt ska samverka för att få resultat.

Mer information finns på vår hemsida:
Baslista för planering av inköp >>
(Ladda ner listan som Exceldokument)
Prisundersökning, exempel >>

eller allmänt:
10 smarta råd för att få mera pengar över 2007 >>
Snacka om matpriser! >>
Vi sätter fokus på onödigt höga matpriser >>

eller startsidan:

http://www.konsumentsamverkan.se

För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se