Till startsidan
  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2008-04-09


Transfetter bara en del av hela matfettsproblemet

- Visst ska de industriella transfetterna bort, men att bara kräva märkning på innehållsförteckningen räcker inte. Fettfrågan är en övergripande och alltför viktig fråga för folkhälsan och måste hanteras på ett allvarligare sätt än att hänskjuta den till EU och innehållsförteckningar, säger Bengt Ingerstam ordförande i den fristående och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Ett gränsvärde, som det danska, 2 g/100 g fett, är bara början på lösningen av problemet och det är givetvis bra att transfettmängderna går ner, men det innebär också att man fortsätter tolerera härdning av vegetabiliska fetter. Denna onaturliga behandling av fetter med natronlut, extraktionsbensin, kemisk borttagning av alla smakämnen, vitaminer och antioxidanter, för att sedan härdas i reaktorer med nickelspån som katalysator och tillsatt vätgas under högt tryck, helt forma om fettmolekylerna och på så sätt få ett fast fett som kroppen inte kan identifiera men som passar i industrin, är inte en process med omtanke om oss konsumenter utan ett billigt sätt att ersätta smörfetterna.

Varför EU har böjt sig och är öppna för en diskussion om märkning och ett närmande till den danska lösningen är troligen att industrin är nöjd med detta, då kan de enkelt bara gå helt över till fullhärdade fetter och får ”sitta i orubbat bo” utan att hotas av andra åtgärder, som kunde äventyra den industriella fettframställningen. På så sätt kan man fortsätta att, med billigare fetter med längre hållbarhet, utmana jordbrukets framställning av de animaliska, nyttigare, naturliga och skonsamt hanterade fetterna. Man baserar sig då på de gamla myterna om att mättade animaliska fetter är farliga och att de bidrar till höjning av kolesterolet o s v. En omsvängning är här på gång som väl är.

Flertalet av Sveriges konsumenter, via Sveriges Konsumenter i Samverkan,
nöjer sig inte med denna lösning utan kräver:
– att all användning i livsmedel av härdade fetter (inkluderande de delvis härdade fetterna) upphör
– att beteckningen ”vegetabiliska fetter/oljor” förbjuds och ersätts med en exaktare märkning av den vegetabiliska ursprungsråvaran (som t ex rapsolja, olivolja, palmolja, kokosfett, majsolja, solrosolja, sojaolja, bomullsfröolja, tistelolja, linfröolja m m
– att behandlingsmetoden noga anges (t ex kallpressad, varmpressad, raffinerad, extraherad, omestrad eller härdad/delvis härdad

- Den lavinartade utvecklingen av övervikt och diabetes-typ2 har inte bromsats genom införandet av de industriella fetterna eller myndigheternas kostråd och näringsrekommendationer, snarare tvärtom. Det är vi konsumenter som drabbas och får betala kostnaderna för det ökade vårdbehovet. Därför behövs en radikalare och öppen debatt där vi ser ödmjukt på problemen och seriöst ”vänder på alla stenarna”, utan att fastna i prestigetänkande och försvar av gamla myter, fortsätter Bengt Ingerstam.

Se bifogat dokument. Där beskrivs hur vi konsumenter kan delta och påverka för att lösa många frågor snabbare och enklare.


Mer information finns på vår hemsida:

www.konsumentsamverkan.se


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se