Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2006-01-19
Vi är ”torsk” allihopa ! Nu blir det BOJKOTT

Sveriges Konsumenter i Samverkan, den fristående och oberoende konsumentorganisationen i Sverige, ser med bekymmer hur politiker, myndigheter, producenter och fiskbranschen mest ägnar sig åt att diskutera ansvarsfrågan efter TV4 s avslöjande i Kalla Fakta den 18/1, om det omfattande svartfisket på torsk i Barents hav.

Vi kan som konsumentorganisation nu konstatera, att det som varit känt sedan länge, får fortgå tills lämpligt media fokuserar det. Konsument- och fiskeminister Ann-Christin Nykvist var den första som i programmet försökte vända ansvaret mot fisk- och fiskeribranschen, trots att hon lovade så sent som den 29 november 2005 att vi lugnt kunde köpa den torsk som såldes i svenska diskar. Kustbevakningen i Norge kände till missförhållandena sedan länge, WWF har en rapport om just fisket i Barents hav, daterad april 2005, Greenpeace har grävt länge i frågan, t o m i Ryssland, så varför togs alla på sängen i och med TV4´s avslöjande. Kanske en ny fisk-tsunami?

Larm efter larm är numera konsumenternas vardag!

- Som konsumenter berörs vi illa av aktörernas nyvakenhet, missförhållandena och ansvarslösheten i fiskehanteringen i Europa och de utsugande stora ekonomiska intressena som inte respekterar lagstiftningen och regelverket, med snabba vinster som mål. Det handlar ju om flera miljarder i handelsled som man ”skinnar” oss konsumenter på!
Vi kan då inget annat göra, än att sätta press på alla aktörerna, genom en omedelbar bojkottaktion på just fryst torsk, tills spårbarheten kan garantera oss att få fisk från säkra leverantörer och från säkra bestånd, kommenterar Bengt Ingerstam, organisationens ordförande.

Bojkotten offentliggjordes tidigare i dag på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida: www.konsumentsamverkan.se

Speciellt nyhetsbrev ”Snabba KonsumentNyheter SKN” kommer också att sändas ut via mail till medlemmarna och övriga abonnenter (det är gratis) för att snabbt sprida information om bojkotten och att öka den allmänna mobiliseringen, för nu räcker det!

- Det är dags att Sveriges konsumenter samlas i en fristående och oberoende konsumentorganisation med syfte att göra sina röster mer hörda och att få upp ögonen hos näringsliv och politiker att vi konsumenter måste behandlas som det vi är, deras viktigaste kunder med rätt att välja och medborgare med rätt att rösta, avslutar Bengt Ingerstam.


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se