Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2006-01-24
Torsk-skandalen får effekter - Nu blir det BOJKOTT

Sveriges Konsumenter i Samverkan, fristående och oberoende konsumentorganisationen i Sverige, har nära följt senaste tidens debatt om det utbredda svartfisket på torsk. I morgon 25/1 sänder dessutom TV4 i Kalla Fakta 20.30 den andra delen i serien ”Den svarta torsken” som behandlar handeln med svartfiskad torsk från Barents hav.

Vi kan som konsumentorganisation nu konstatera, att det som varit känt sedan länge, får fortgå tills lämpligt media fokuserar det. EU, regeringen, myndigheter och branschen är ansvariga för att fiskebestånden är hotade. Samtidigt ”skinnar” man oss konsumenter på ofantliga summor pengar.

- För de 100 000 ton som svartfiskas i Barents hav blir det i slutändan nära 5 miljarder inkl moms! Vi konsumenter är inte intresserade av att finansiera detta svartfiske och göda mindre nogräknade företagare, som inte tål dagsljus. Därför har vi utlyst bojkottaktionen för just FRYST TORSK, tills spårbarheten kan garantera oss att få fisk från säkra leverantörer och från säkra bestånd”, kommenterar Bengt Ingerstam, organisationens ordförande.

Bojkotten är offentliggjord på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida: www.konsumentsamverkan.se

Speciellt nyhetsbrev ”Snabba KonsumentNyheter SKN” sänds idag ut via mail till medlemmarna och övriga abonnenter (det är gratis) för att snabbt sprida information om bojkotten och att öka den allmänna mobiliseringen, för nu räcker det!

- Det är dags att Sveriges konsumenter samlas i en fristående och oberoende konsumentorganisation med syfte att göra sina röster mer hörda och att få upp ögonen hos näringsliv och politiker att vi konsumenter måste behandlas som det vi är, deras viktigaste kunder med rätt att välja och medborgare med rätt att rösta, avslutar Bengt Ingerstam.


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se