Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2004-10-12Sveriges Konsumenter i Samverkan varnar nu konsumenter för alla
produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter,
då de innehåller artificiella transfetter, som är en av riskerna för hjärt- kärlsjukdomar.

Uppmanar konsumenterna nu att
SLUTA KÖPA.

"Vi har länge krävt både av regeringen, myndigheterna och producenterna att dessa fetter tas bort från våra livsmedel, utan resultat. Nya tester i England visar nu höga halter av transfett i mycket av livsmedel och flera länder har beslutat eller kommer att förbjuda dessa fetter. Konsumenterna ska inte vänta på myndighetsbeslut utan får nu ta saken i egna händer och SLUTA KÖPA produkter med härdade eller delvis härdade fetter. Det är ju vår hälsa som står på spel, medan tydligen myndigheterna hellre skyddar industrins intressen av billigare fetter" säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Det är inte möjligt idag att undvika transfetterna då de inte deklareras. Vi får i oss mycket stora mängder av dessa artificiella transfetter via härdade och delvis härdade fetter, jämfört med vad som finns av naturliga transfetter i smör och kött. Med tanke på att dessa härdade fetter kommer i fler och fler produkter kan vi bara ge rådet till konsumenterna att UNDVIKA alla produkter med härdade eller delvis härdade fetter. Gå inte på desinformationen om man lägger till "vegetabila", de blir inte bättre för det. Det är bara vegetabila fetter/oljor som härdas och de liknar inte längre vegetabila fetter när de härdats utan ska jämföras med mättade fetter.

Den europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har uttalat att transfetter kan förorsaka hjärt- kärlsjukdomar. Det fastställda gränsvärdet är 4,4 gram för kvinnor och 5,6 för män, vilket bevisar att konsumtionen av transfett är riskfylld och ska begränsas. Även WHO varnar och flera myndigheter rekommenderar lägsta möjliga intag då risken aldrig kan bli noll.

De engelska testerna har visat att det i flera produkter förekommer upp till 4,4 g transfett per portion, t ex i Kentucky Fried Chicken med pommes frites. En färsk pasta nådde ett värde på 3 g per portion.

Mer om de engelska testerna samt fler exempel kan läsas på WHICH hemsida,
Även BBC har intressant information

"Vi har kartlagt den svenska marknaden med hjälp av konsumenter som skickat in information och lagt ut alla hittills kända produkter i en lista på vår hemsida, så nu kan alla konsumenter få nytta av vårt arbete", säger Bengt Ingerstam

Ett omfattande bakgrundsmaterial kan läsas på vår hemsida under avsnitt "Härdade fetter i livsmedel" Se listan över produkter med härdade eller delvis härdade fetter

"Vi hoppas nu att trycket från konsumenterna kan få producenterna att lyssna, eftersom myndigheterna tydligen inte sätter konsumenternas bästa i första rummet", avslutar Bengt Ingerstam.

För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se