Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2006-09-05
Konsumenter kräver bättre information
i fiskdiskarna för att stoppa svartfisket i Östersjön

Sveriges Konsumenter i Samverkan deltar den 6 september i pressmöte med Greenpeace i Malmö hamn om svartfisket av torsk i Östersjön. I samband med detta presenteras kravet från konsumenterna på bättre information för färsk fisk fiskdiskarna. Regelverket räcker inte, nu kräver vi bättre information från butikerna.

Ofta finns inte fångstzon skyltad i fiskdiskarna och ibland anges felaktigt "Nordostatlanten" även för fisk fångad i Östersjön. Mer om kraven och regelverket finns på vår hemsida >>

-
Det finns inget hinder för affärer som säljer färsk fisk att ge konsumenterna viktig information, t ex mera precis uppgift om fångstzon så vi kan välja och undvika Östersjötorsken. Regelverket är till ingen hjälp för att stoppa svartfisket, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Svartfisket är ett av de största hoten mot Östersjön, torsken och det framtida fisket och vi konsumenter vill inte medverka till att svartfisket fortsätter. Snarare snabbar vi på återhämtningen av Östersjötorsken genom att låta den få leka och växa till sig snabbare.

Greenpeace inbjudan till presskonferens >>

Mer information finns på vår hemsida:
www.konsumentsamverkan.se
www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/fiske/fiske.html

För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: www.konsumentsamverkan.se