|
Sveriges
Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
|
REMISS 2009-09-24
Till: Utbildningsdepartementet
103 33 Stockholm
Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet
och trygghet (Ds
2009:25)
Yttrande Dnr U2009/4029/S
Sveriges Konsumenter i Samverkan, den fristående konsumentorganisationen
i Sverige, har inte beretts tillfälle att yttra oss över förslaget
”Den nya skollagen” men tar tillfället att ändå
yttra oss, specifikt på en viktig punkt som berör oss alla
som konsumenter och inte minst våra viktiga ungdomar och folkhälsan.
Det omfattande förslaget är av stort intresse, det handlar ju
om den viktiga uppgiften för våra framtida generationer och
väl utbildade ungdomar är ju basen för vår framtid.
Vad vi med beklagande
däremot noterar är att frågan om hur våra unga
ska utbildas till medvetna konsumenter i allmänhet och i synnerhet
när det gäller kosten och dess effekter på folkhälsan,
i stort sett bara behandlats med ett kort tillägg, som troligen
kom till efter den häftiga debatten om skolmaten:
…utbildning samt erbjudas näringsriktiga
skolmåltider.
Resultatet av skoldagarnas arbete och elevernas ansträngningar
är helt beroende av att våra barn får tillgång
till tillräcklig energi och näring, för att både
uppehålla koncentrationen och orka med skolarbetet. Alla satsningar
är annars delvis bortkastade och med tanke på de oerhörda
summor som spenderas på utbildningsväsendet är det djupt
tragiskt om man inte ser till effektiviteten i skolarbetet och ger barnen
och ungdomarna så högvärdig energi och näring som
möjligt, tillsammans med fysisk aktivitet och andra prestationsfrämjande
insatser. Det är annars som att ställa upp i en motortävling
med lågoktanigt bränsle mot konkurrenter som har tillgång
till specialbränsle för sina motorer.
Det är allmänt känt att både kropp och hjärna
”kallar på” mer energi om energinivån sjunker
och att i dagens skola är närheten till snabba kolhydrater,
läsk och godis en riskfaktor både kortsiktigt och långsiktigt.
Att allt fler drabbas av övervikt, fetma och diabetes har sina
orsaker, till stor del beroende på just felnäring i kombination
med bristande fysisk aktivitet, dock inte enbart detta sista.
De ungas konsumtion av läsk och godis, från närbelägna
butiker, är ett välbekant fenomen och ju sämre skolmaten
är ju fler går ut och handlar snabb energi.
Näringsexperterna är inte alla överens om alla detaljer,
men i stort överens om att man ska hålla nere intaget av
de snabba kolhydraterna. Man kan heller inte påstå att de
gällande närings- och kostrekommendationerna har förbättrat
läget och sedan Nyckelhålsmärkningen infördes kan
man inte se att hälsoläget har förbättrats, snarare
försämrats.
Det finns ett stort antal experter, både professorer, forskare,
läkare och kostexperter som är eniga om att fokuseringen på
lågt fettintag i kombination med högt kolhydratintag är
olyckligt och motverkande en bättre folkhälsa. Samma gäller
de officiella rekommendationerna, samt reklamen för margariner,
att undvika mättade animaliska fetter och i stället öka
intaget av fleromättade fetter, där Omega-6 idag är dominerande.
Den höga halten Omega-6 har inflammationsskapande effekter. Att
då leka med våra barns hälsa är oförsvarligt
och det räcker inte med att konstatera att näringsrekommendationerna
ska omarbetas de närmaste åren. Det är oansvarigt att
skjuta framåt ett så viktigt beslut och inte omgående
lägga om till bättre kost, i vart fall tillåta den demokratiska
valfriheten även i skolmaten. Det är få saker där
man tillämpar ett regelrätt diktatoriskt tillvägagångssätt,
som just att enbart rekommendera lättmargarin och lättmjölk
i skolornas matsalar. Det är anmärkningsvärt.
Att mängden energi är viktig och även den långsamt
verkande energin, är en förutsättning för att barnen
ska orka med skolarbetet. Att då dryga ut matfettet och mjölken
med mera vatten (mindre fett) är ju helt motverkande målet
att ge våra barn tillräcklig och närande skolmat.
Man kan heller inte skylla på kostnaderna då margariner
är dyrare än smör om man tar hänsyn till inblandat
vatten.
Läs mer i Bengts nya blogg: Lättmargarin
är inget alternativ
Att exponera barnen för så hög nivå av Omega-6
är också ett hot mot deras hälsa. Så sent som
2009-09-11 presenterades nya rön från forskning i Göteborg
där slutsatsen var att smör och fisk klart pekas ut som bra
för att minska allergierna:
Allergi
ökar bland unga i Västra Götaland
Ny studie från Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska
akademin vid Göteborgs universitet
Hur länge ska man då skylla på att det behövs
mera forskning, när man redan ser att man sedan länge har
varit inne på fel väg? Vem tar ansvaret för att vi bortser
från ”försiktighetsprincipen” och sunt förnuft?
Debatten om skolmaten och kostrekommendationerna ökar och allt
fler konsumenter inser att vi länge har blivit missledda med näringsrekommendationer,
som är förlegade och felaktiga. Allt fler testar själv
och märker klart positiva effekter, såväl viktmässigt
som att de blir friskare, t o m botar sin diabetes. Påståenden
om att man måste forska mera på denna kostomläggnings
långsiktiga effekter är bara en förhalningstaktik, medan
folk inte väntar på att få reda på om 10-20 år
hur det stod till med saken. Känner de att de mår bättre,
går ner i vikt, botar sin diabetes, går det inte att tvinga
folk att avstå från det de upplever som förbättringar.
Det är därför mycket positivt att man i förslaget
till Skollagen infört förslaget om att skolmåltiderna
skall vara näringsriktiga. Vad annars?
När det nu råder delade meningar om vad som är ”näringsriktigt”
får man inte ge monopol på tolkningsföreträdet
till bara en myndighet. Nu måste man ta frågan på
allvar och utvärdera vad vi vet idag genom att höra många
parter och inte låta en
myndighet göra detta. Frågan om folkhälsan är betydligt
viktigare än att av prestigeskäl hålla fast vid uppfattningar,
som allt mer ifrågasätts. Det finns tillräckligt med
nya rön som talar för en snabbare förändring och
att inte spela med folkhälsan och i långbänk skylla
på att man ska utreda. Folkhälsan är för viktig
för att låsa fast positionerna och våra barns hälsa
är viktigare än så, då man försämrar
deras start i livet och försämrar deras prestationsförmåga
i skolarbetet.
Det växer fram ett nätverk
i Sverige mot de så kallade lättprodukterna i skolmatsalarna
och i skolmaten och föräldrar är upprörda över
att deras barn måste tvingas äta produkter som är både
näringsfattigare och direkt allergiframkallande. En namninsamling
ligger ute. Målet är 10 000 underskrifter men med tanke på
detta förslag om Skollagen skickar vi det omgående till skolminister
Jan Björklund med de 7 300 underskrifter som redan samlats.
Det minsta man kan begära i en riktig demokrati är valfrihet
och att man låter folks sunda omdöme få vara det som
bestämmer när en myndighet står i strid med stora delar
av vår forskarvärld. Var och en ska kunna ta ansvar för
sina egna liv, medan myndigheten inte i praktiken kan ta ansvar för
felaktiga näringsrekommendationer.
Sammanfattning:
När så stora frågor
står på spel, dels folkhälsan och de skenande kostnaderna
för vård, sjukvård och lidande vid sjukdom samt den
försämrade prestationsförmågan hos de unga i skolarbetet,
som också drar så stora kostnader, måste snarast ordet
”näringsriktigt” definieras och en större enighet
tas fram där alla parter kan få vara med och även folket
får säga sitt, föräldrarna och skolungdomarna också.
Det är otidsenligt att just för matfett och mjölk låta
en enstaka myndighet mer eller mindre få skapa en diktatorisk
tvångsmatning för i synnerhet skolungdomarna, våra
barn. Det minsta man kan begära är valfrihet vad gäller
skolmaten och att överlåta åt barnen och deras föräldrar
att välja, om man nu inte kommer fram till en enighet om vad som
är ”näringsriktigt”. I undervisningen bör
också kost och näring ges större och objektivare utrymme,
så kanske barnen själva kan välja, även i detta
fall, när de ändå får välja vilken rätt
de vill ta, vilka grönsaker de vill äta och även mängden.
Med vänlig hälsning
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Bengt Ingerstam, Ordförande
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
|