Till: Livsmedelsverket
Box 622
751 26 Uppsala
Yttrande Dnr 1602/2004
Saknr 32
Yttrande över förslag till föreskrifter
om märkning med viss symbol (”nyckelhålsmärkning”)
Vi har mottagit remissen av den 20040604
och noterar med stor tillfredsställelse förändringarna
som föreslås rörande nyckelhålsmärkningen.
Rent principiellt ser vi positivt på förändringsarbetet
som nu är igångsatt och som bekant har Sveriges Konsumenter
i Samverkan länge påpekat det psykologiskt felaktiga i den
gamla nyckelhålsmärkningen att tillåta fett upp till
41 % men inte kunna kommunicera att broccoli t ex är nyttigare
än margarin.
Nyckelhålsmärkningen är en av
många symboler och märkningar som kommunicerar ett budskap
till konsument. Bortsett från att bilden kompliceras ytterligare
av vissa symboler från handeln, vilket gör situationen än
mer komplicerad för konsumenterna, anser vi att en officiell märkning
där en myndighet står bakom måste vara relevant och
oantastlig samt lätt förståeligt, alltid sett ur konsumentperspektivet.
Den gamla märkningen må ha speglat myndighetens ambition
att vara till hjälp för konsumentens val med tanke på
hälsa. Eftersom hänsyn inte togs till socker eller salt t
ex hade den gamla märkningen uppenbara brister och förstärkte
ytterligare missförståndet att man blir fet av fett. Numera
börjar missförståndet även gälla att man blir
fet av socker medan sanningen är att övervikten helt enkelt
är ett resultat av större kaloriintag än vad man gör
av med.
Det är därför bra att man nu inför
begränsningar för socker men det är fortfarande otillfredsställande
och bidrar till en feltolkning av rekommendationerna att man tillåter
nyckelhålsmärkning för rent fett. Vi anser naturligtvis
det inte lämpligt att nyckelhålsmärka rent socker och
kan därför inte acceptera någon form av nyckelhålsmärkning
av matfett även om man sänker gränsen från 41 till
35 %. Om man fortsätter och vidhåller denna märkning
tolkar vi det som ett medvetet stöd för vissa industriintressen.
Det är därför synnerligen viktigt
i detta pågående förändringsarbete att införa
en viss logik som är lätt för konsumenterna att förstå
även om kommunikationen är komplicerad. Vad konsumenterna
förväntar sig, och det är det övergripande och viktigaste,
är att symbolmärkning kommunicerar en hjälp för
konsumenterna att konsumera hälso- och miljövänligt.
Vad nyckelhålsmärkningen måste klara för att den
skall uppfylla trovärdighetskriteriet är att konsumenterna
enkelt skall kunna välja produkter som t ex är bra mot övervikt
eller mot hjärt- kärl problem. Nyckelhålsmärkningen
tolkas av konsumenterna som att produkten är hälsosam. Vi
kräver därför att nyckelhålsmärkningen avskaffas
för margarin och rent fett överhuvudtaget. Effekten får
inte bli att man ökar konsumtionen av fett därför att
den är nyckelhålsmärkt.
Detta var några principiella kommentarer
och vi vill nu lyfta fram några fler mer specifika synpunkter
på förslaget.
Deklaration av
ingående fetthalt:
I kolumnen ”villkor” anges för vissa produkter en fetthalt
som får vara ett antal gram per
100 g produkt medan för produkter under p. 18 och 19 anges ”högst
30 energiprocent fett samt högst 10 energiprocent mättade
fettsyror och transfettsyror”. Dels måste ordet ”varav”
läggas till för de 10 energiprocenten mättade fettsyror.
Dessutom anser vi att mängden transfettsyror skall hållas
så lågt som möjligt och helst tas bort. Eftersom överviktsproblemet
är starkt förknippat med energiintaget anser vi det bättre
att konsekvent ange begreppet energiprocent istället för att
uppge graminnehållet.
Gränsvärden
för ingående fetthalt:
Vi är starkt kritiska mot punkterna 1 och 2 och de extremt låga
tillåtna fetterna på 0,5 g och sänkningen från
1,5 g som tidigare gällde för fil och yoghurt. Sambandet mellan
fett och fetma är alltmer ifrågasatt och vi anser att man
här skjuter över målet när man så kategoriskt
stryper mjölkfettet medan man endast kosmetiskt sänker fetthalten
från 41 g till 35 g för margarin. Vi avser att komma in med
separat inlägg om senaste forskningsrönen när det gäller
fettets roll i överviktsproblematiken.
Tillförda
mängder socker:
För vissa produkter anger man ”socker inte tillfört”
medan i andra t ex punkt 11 anger man ”sockerarter inte tillförda”.
För att undvika missförstånd anser vi att man skall
ange ”sockerarter” då folk vanligtvis förknippar
ordet socker med bet- eller rörsocker d.v.s. sackaros.
Om man anger att socker inte tillförts men sötar produkten
med sötningsmedel är inte detta tillfredsställande och
man bör alltså inte få använda detta argument
för att få konsumenterna att tro att produkten blir nyttigare
av att man tillfört diskutabla syntetiska sötningsmedel. Överhuvudtaget
anser vi att benämningen ”light” eller ”lätt”
bör försvinna och på sikt ersättas av en mer konsekvent
nyckelhålsmärkning.
Natriumhalten:
Vi ser positivt på att natriumhalten nu förs in i villkoren
och undviker att kommentera förhållandet att de angivna natriumhalterna
varierar t ex för punkt 7 högst 450 mg per 100 g och punkt
8 mindre än 1000 mg och för punkt 9 högst 350 mg och
för punkt 10 högst 500 mg och för punkterna 18 och 19
högst 300 mg samt punkt 24 (pasta) högst 200 mg. I detta sammanhang
vill vi bara jämföra med ett känt svenskt mineralvatten
som fortfarande får kallas mineralvatten men innehålla 210
mg natrium. Man bör därför inte dricka mineralvatten
till pastaprodukter, som alltså inte får innehålla
lika mycket natrium som mineralvatten.
Fetter med vegetabilt
ursprung:
Vi har vid flertal tillfällen krävt en klarare deklaration
av fetters ursprung. Det är inte tillfredsställande att enbart
använda beteckningen vegetabiliska fetter. Sveriges Konsumenter
i Samverkan kräver att man preciserar vilken typ av vegetabiliskt
fett man avser t ex om det rör sig om oljor från raps, oliver,
solros, linfrö, olivkärnor, palmolja eller kokos eller liknande
från olika fröslag eller nötter. När det gäller
härdade eller omestrade fetter, där fettmolekylen inte längre
är att likna vid det ursprungliga vegetabila fettet eller annan
raffineringsprocess, vänder vi oss mot att man får ange på
förpackningarna t ex ”delvis härdat vegetabiliskt fett”.
Sådant fett skall endast få anges ”härdat, delvis
härdat eller omestrat fett”. Bakom denna inställning
ligger många synpunkter t ex allergihänsyn, omvärldshänsyn
(där importen av palmolja och kokosfett är mycket tveksam
ur global miljöaspekt). Vi vill också lägga in handelspolitiska
hänsyn där olja från svenskproducerade frön kan
ha ett värde av jordbrukspolítisk karaktär. Uppgifterna
om det vegetabila fettets ursprung är alltså viktigt för
att konsumenterna skall kunna göra väl grundade val i ett
vidare perspektiv.
Symbolens placering
på produkten:
Då antalet märkningssymboler tenderar att öka och viss
förvirring skapas anser vi att en viss restriktivitet måste
iakttas. Vi föreslår därför att endast officiellt
accepterade eller godkända symboler får förekomma tillsammans.
Sådana symboler kan vara, förutom nyckelhålet även
KRAV, Nordiska Miljömärkningen Svanen, EU-märkning samt
SNF´s Falken. Däremot märken från olika intresseorganisationer
samt näringslivets egna märken och märken med uppgifter
om webbsite-adresser inte får förekomma på samma del
av förpackningen. Önskvärt vore att de accepterade märkena
koncentrerades till nedre högra hörnet på framsidan
så att konsumenterna lätt kan ta till sig denna specifika
information och att man vänjer sig vid att lägga märke
till symbolerna.
Marknadsföring:
Med tanke på tidigare problem att kommunicera grundtankarna med
nyckelhålsmärkningen vill vi avslutningsvis understryka vikten
av en tydligare kommunikation med konsumenterna. Dels bör nyckelhålsmärkningen
exponeras i butik där man på ett enkelt sätt förklarar
vad nyckelhålsmärkningen innebär. Vi hoppas också
att regelverket skall bli sådant, att man utan att begå
större misstag, ska kunna använda ett förenklat budskap
som ”använd nyckelhålsmärkt för din hälsas
skull” (sätter man kravet 0, 5 g fett för mjölk
kan man inte vara trovärdig om man accepterar 35 g fett i sådant
man kan ha på sin smörgås). I folkhälsoutbildningssyfte
bör också en mängd andra insatser göras från
olika håll så att kommunikationen blir så effektiv
som möjligt. Därför skulle vi främst önska
att nyckelhålsmärkningen av matfett försvinner. Under
sådana förutsättningar kan även vi som konsumentorganisation
med gott samvete delta i folkbildningsarbetet för en bättre
hälsa och innevarande konfliktsituation kan undanröjas.
Avslutningsvis ser vi mycket positivt på
det pågående arbetet och är tacksamma för att
vi även fått delta i de förberedande diskussionerna
med Livsmedelsverkets experter. Vår viktigaste punkt i vårt
svar är att vi kräver att nyckelhålsmärkningen
för margarin och fetter tas bort.
Ärendet har bearbetats vid styrelsemöte
den 2 augusti, 2004.
Vänligen
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Bengt Ingerstam
Ordförande
|
Anders Hörberg
Generalsekreterare |
|
|
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se