Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 107 - 18 februari 2009 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Vi behöver dig
Värva flera medlemmar eller prenumeranter

Sprid våra flygblad, l
adda ner enkelt här:
- Konsument-Nyckeln (pdf)
- Folkupproret Rädda vår Mat- margarinerna (pdf)
- Folkupproret Rädda vår Mat (pdf)
- Framtidens odlingsmark (pdf)

Ge bidrag för att kunna utveckla verksamheten
- om skolmaten
- må bättre
- framtidens mat – dialog med näringslivet
- granskning av produkter och kostråd

Skriv på namninsamlingen Skolmaten landet runt

Skicka en kommentar till oss! >>

I detta nummer breddar vi lite budskapet i vår serie ”MÅ BÄTTRE” och fokuserar även på fetterna och kaoset i reklamen omkring främst margarinerna.

Ett radikalt och enkelt grepp för en bättre hälsa tar vi genom att ”spola margarinerna” till att börja med. Mer följer.


Lönar sig arbetet med
att granska våra livsmedel?

Ja visst lönar det sig, även om det ibland tar tid att påverka marknaden, producenter och politiker.

Genom åren har vi arbetat med en mängd viktiga frågor. Inom flera områden har vi lyckats tvinga fram förändringar som gynnat både miljön, djurhållning och oss konsumenter, bland annat när det gäller hälsa, livsmedelssäkerhet och ekonomi. Läs mer >>

Avslutningsvis:
Vore det inte lämpligt att en mera direkt dialog kunde föras med livsmedelsbranschen och kanske den vägen snabbare komma överens om ”
Framtidens mat – på konsumenternas villkor”?

Citat: ”Företagen vill ju inte tillverka något som konsumenterna inte vill ha”, säger Agneta Dreber, vd på intresseorganisationen Livsmedelsföretagen.

Ska vi ta det som en invit? Vi har ju gjort vad vi kan för att väcka opinion, flera har också bidragit, så nu är väl tiden mogen.

Nytt avsnitt:

Konsumenter granskar alltid, det gör vi mer eller mindre medvetet varje gång vi handlar. Vi har ju rätten till det också, då vi ju betalar varan vi köper. I floran av granskningar som sker idag i media och av olika testorganisationer, mer eller mindre fristående, känns det ibland förvirrande. Därför startar vi avsnittet ”Konsumenter granskar”.

Just nu fokuserar vi på all granskning av margariner och reklamen för dessa – ett hett ämne idag!

Är det något som ni medlemmar eller läsare efterlyser som angeläget? Meddela oss då detta. Läs mer >>

Cornflakes eller rent socker?
Visste du att Kellogg' s Cornflakes har ett högre GI än rent socker (sackaros)? Jo 116 mot 97. Ofta skriver man om de översötade flingorna, speciellt marknadsförda gentemot barn, men flingorna går fria. Nu är det dags att se sanningen i vitögat.

De långa hyllorna med frukostflingor är rena frestelsen för barn, åtminstone är paketen designade för barn och då slinker dom lätt ner i korgen. Det är cynisk marknadsföring. Läs mer >>

I nästa nyhetsbrev ska vi berätta om en annan cynisk historia där Kellogg's är inblandade, så det är lika bra att glömma Kellogg's som frukostalternativ. Ni kommer att tappa hakan.

Grovt vilseledande Omega-märkning – ett fett kaos
Märkningen med symboler eller påståenden om Omega-3 och Omega-6 är ett fullständigt oacceptabelt virrvarr.

Det blir inte enklare av att Livsmedelsverket gick ut i samband med Alla Hjärtans dag och desinformerade om ”dessa goda fleromättade fettsyror” och främst höjde Omega-6 till skyarna. Inslaget är nu borttaget från deras startsida, men du kan läsa artikeln Hjärtläkare rekommenderar omega-6 här.

Hänvisningen till bara en forskare är som vanligt bara den som passar medan andra forskare har motstridande uppfattningar. Läs mer >>


Tipsa vänner och bekanta
Konsument-Nyckeln - sprid den
Mer information som du kan sprida vidare
Ge bort Konsument-Nyckeln! >>

Har du barn i skolåldern, är du lärare eller på annat sätt engagerad i våra barns kostvanor och hälsa?
Läs mer här >>

Det går utför för Becel
Det, av många, kritiserade samarbetet mellan Becel och Hjärt- Lungfonden är nu slut och Becel får inte längre märka sina produkter med deras symbol. Läs hela avsnittet på hemsidan >>


Unilever fegar ur
Kostdoktorn skriver så, med anledning av att journalistseminariet som Unilever skulle arrangera den 17 februari har ställts in. Turbulensen blev för stor, med bl a avhoppet från Hjärt- Lungfonden och att deras motiv var osäkerheter om vad som gäller för mättade kontra omättade fetter.

Alltså basen undanryckt för margarinerna med ”mera omättade” fetter (men lika mycket mättade - palmolja).

Läs hela inlägget direkt på kostdoktorn.se >>


Becel och Unilver har nu
förlorat trovärdigheten

Vi är många som starkt ifrågasatt och förvånats över hur Hjärt- Lungfonden kunnat ställa sig bakom Becel och dess margariner. Men nu har det hänt som ingen vågat hoppas på, att man inte förnyat avtalet med Unilever, trots att det säkert inbringade massor av miljoner. Förklaringen från ”fonden” ger ett verkligen tydligt och intressant besked.

Påstådda fakta från Becel, i debatt och annonser, håller inte längre och nu återstår att se hur Livsmedelsverket ska ställa sig när det vetenskapliga underlaget börjar vackla. Vi citerar Henrik Ennarts blogg i SvD. Läs hela avsnittet >>


Trött på tillsatser?
Nu kommer ett ”rekord” till, 32 tillsatser (med E-nr?). Kostdoktorn.se publicerade inför Alla Hjärtans Dag en ”hjärtetårta” från Konsumbagaren, där han uppgav att den innehöll 32 E-nr tillsatser.

Javisst reagerar folk över den långa listan i innehållsförteckningen, men mest kanske för det inte är begripliga namn. Vem vet vad kalciumhydroxid E 526 är? Hur gör man lutfisk? Just det, med släckt kalk! (Se Wikipedia).

Många E-nr har en psykologisk effekt, skrämmande beroende på okunnighet.

Läs fortsättningen med konkreta förslag >>


Tillåtet äta torsk från Östersjön
Det var rubriken på en debattartikel i Svenska Dagbladet den 18 november 2008.

Debattartikeln slutar så här:
”Nu är läget ett annat, nya fiskekvoter har beslutats på vetenskapliga rekommendationer och vi vill uppmana konsumenterna att i fortsättningen köpa torsk från Östersjön. Vi har stor tilltro till konsumenternas starka inflytande och makt.”

Ja till konsumenternas möjlighet att påverka återkommer vi till i annan artikel, som berör hur snett det gått eftersom torsken exporteras till bl a Frankrike.

Läs hela avsnittet Tillåtet äta torsk från Östersjön.

Tips om intressanta bloggar
som behandlar konsumentrelaterade ämnen. I vårt samlingsdokument hittar du fler bloggar som vi tidigare publicerat.
Airams matblogg - Recept baserade på LCHF
Yngre medelåldersbloggen - Intressant bloggartikel om Becel på Centralen.
Kostdoktorn.se - Om kost och hälsa

Nytt i media
Se alla tidigare inslag under
Synts och Hörts >>


Sedan namninsamlingen Skolmaten landet runt startade har att stort antal bloggar omtalat insamlingen. Till Synts och Hörts - bloggar >>
©  Copyright SKIS 2005-2009