Sveriges
Konsumenter i Samverkan - för ökat konsumentinflytande - |
Nr 118 - 17 juli 2009 | • • Snabba KonsumentNyheter • • | Ansv utg:
Bengt Ingerstam 070-604 77 25 |
Aktion 30 % lägre matutgifter Som en del i projektet ”Aktion 30 % lägre matutgifter” ingår att jämföra produkter, förpackningsstorlekar, förädlingsgrad och butiker. Vi har i tidigare nyhetsbrev gett en del exempel och här är några fler. Shoppa smartare DN publicerade 15/7 en ledare med samma rubrik. Över 400 myndigheter handlar för 100 miljarder och sägs behöva en ny myndighet ”Supershopparna” för att göra smartare inköp. Bara i livsmedel köper vi konsumenter för drygt 150 miljarder, alltså är vi i realiteten de stora supershopparna. Här ligger den stora möjligheten att spara pengar genom att shoppa smartare. Med ”KONSUmindre” i stället för ”konsuMERA” kan vi göra oanade insatser, genom att utgå ifrån ”behöver jag verkligen detta?” hellre än att drivas av reklamen och produktutvecklingen med ”bekvämare” varor. Läs mer >> Vad menar jordbruksministern? Läser just nu att jordbruksministrarna beslutat fortsätta köpa upp överskottet av smör och torrmjölk. Ena dagen medverkar han till att skapa ett överskott genom att propagera för lättmargariner och lättmjölk, andra dagen deltar han i beslut om att köpa upp överskottet. Vad är det för spel som sker med våra bönder, främst mjölkbönderna, och hela vårt jordbruk. Ska det finnas eller inte finnas kvar? Läs mer >>
|
![]() |
Har vi någon framtid som konsumenter? Som medborgare/väljare kan vi välja politiskt parti och regering, som konsument kan vi välja varje dag bland en stor mängd varor och tjänster, givetvis påverkade av reklam och propaganda. Men när det gäller det vi ska äta håller något obehagligt på att utvecklas. Vi skrev om det i Snabba KonsumentNyheter nr 117 den 30/6 och har lagt ut det på hemsidan. Något så ovanligt som detta har knappast hänt förr, två departement gör upp med näringslivet om att hjälpas åt att påverka konsumenterna att ”bättre” lyda Livsmedelsverkets kostrekommendationer och framhålla Nyckelhålsmärkningen. Debatten om detta är minst sagt turbulent och från verkets sida framhåller man att det bygger ”på vetenskaplig grund”, trots att många forskare och vetenskapsmän anser att det bygger på fel ”vetenskap”, en stor skara forskare har en annan uppfattning, alltså kan man inte bygga på ”vetenskap” där så stor oenighet råder. Att den svenska livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln ska få mandatet att informera konsumenterna om ”bra matval” baserade på Nyckelhålet är obegripligt och knappast något för en demokrati. Läs mer >> Förskolan som trotsar Livsmedelsverket Ännu en skola där förnuftet segrat. På Montessoriförskolan Lärkan i Hässleholm får barnen standardmjölk och bredbart smör. Personalen tror inte på kostråden från Livsmedelsverket om fettsnål mat för små barn. Läs mer om Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten >> Debatten om matfetterna >>
|
© Copyright SKIS 2005-2009 | Därför SKN (pdf) | Tidigare SKN > | Prenumerera eller avsluta prenumeration > |