Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 77 - 1 februari 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Sukralos – debatten fortsätter
Sista minuten! I dag kom Svenska Dagbladet med ytterligare artiklar om sukralos. Typiskt ingrediens i lightprodukter, men nu tar man inte lätt längre på det. Stoppa sukralos omgående, återgå till socker. Sen kan vi avvakta forskning och EUs utredning! Passa på att Dumpa Läsken samtidigt.

Läs i SVD:
2008-01-31 Effekter av sukralos syns inte i tester SvD
2008-01-31 Frågan är om vi alls behöver sötningsmedel SvD


Sukralos först nu en fara för miljön?
Sent ska syndaren vakna! Ja det är inte första gången, som vi får uppleva fagra löften från forskare och industri, varningar från konsumentorgnisationer och miljöorganisationer, lugnande besked från Livsmedelsverket eller EFSA, garantier från industrin och handeln eller reaktioner som ”oj då det visste vi inte, men det ska vi naturligtvis åtgärda”.

Ja vad gör vi nu, späder ut det, så märks inget? Läs mer >>

Pressmeddelande:
Industriellt härdade och delvis härdade fetter måste bort från våra livsmedel – en hälsofara
- Den svenska strategin för transfetter är inte hållbar. Man kan inte hantera svenska folket som en homogen massa och prata om genomsnittlig procentuell konsumtion, säger Bengt Ingerstam ordförande i den genuina och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan. Läs hela pressmeddelandet >>

Förbjud härdnings-
processen av fetter

Transfett ökar inte bara risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskare vid Harvard School of Public Health rapporterar nu för första gången om en tydlig koppling mellan transfettet och den vanligaste cancersjukdomen bland svenska män, prostatacancer.

Ja så blommade debatten upp igen och kravet på lagstiftning kom tillbaka. Men frågan har fler dimensioner. Det senaste forskningsrönet, som nu offentliggjorts om transfetternas cancerpåverkan på prostatan, är alarmerande men kanske döljer det sig andra faktorer bakom vad man tillskriver transfetterna. Läs mer >>

Bättre ursprungs-
märkning på fisk
Från den 1 januari 2008 ska fisken vara märkt med NÄRFISKAT. Ett snävare område ska anges och att fisken endast är fiskad i Östersjön, Skagerak, Kattegatt en bit in i Nordsjön, alternativt i svenska insjöar eller odlad i Sverige.

Det innebär forfarande att fisk kan förekomma från områden utanför dessa områden men då får den inte märkas med NÄRFISKAT.
Läs mer >>

Bengt Ingerstams blogg
Bengt Ingerstams blogg nu åter i gång. Inläggen kommer att ha en mera personlig prägel och åsikter som framförs där behöver inte alltid vara i överenstämmelse med Sveriges Konsumenter i Samverkan´s. Vi tar med ett av inläggen här för att det passar bra in i den aktuella debatten om fiskeripolitiken.

Alla vill banta
Expressen hade nyligen i samband med en artikel om hälsofrågor en läsarenkät. Inte förvånande svarade 82 % att de ville gå ner i vikt. Det är talande men också ett bevis för medvetenheten. Övervikt, (för fetma vill vi inte kalla det, snarare ”sötma”) har för de flesta roten i för högt intag av främst kolhydrater – sockerarter – och brist på motion. Man blir ju inte fet av fett.
Läs mer >>

Sprid detta nyhetsbrev till vänner och bekanta! Läs mer på www.konsumentsamverkan.se


Ett nytt nummer av KONSUMENTrapporten (KR) har nu gått ut till medlemmar och betalande prenumeranter med ett mera komplett innehåll än i detta gratis SKN. Här får du ett smakprov >>
Vill du veta hur man får KR? Gå in här >>


Bojkotta - Sukralos l Vegetabiliskt fett l Palmolja l Torsk l Glutamat l Hela listan >>

Dålig stil ICA
Var finns ödmjukheten och ärligheten? Vi vet att massor av konsumenter har ringt kundinformationen, inte bara hos ICA, men hos många företag som finns med på vår svarta lista över härdade och delvis härdade fetter och det har gett resultat. Om inte ICA har noterat det så kanske detta kan ge impuls till flera samtal!

Läs vad ICAs dietist Christina Karlsson säger till Barometern:
Citerar: Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg, säger att ingen kan påstå att en produkt innehåller bara helt härdat fett. Därför kan det finnas transfetter i allt med härdat fett i.
- Ja, så säger han. Men han är ju inte dietist.
Även om det skulle vara helt ofarligt med härdade fetter är det viktigt för Ica att ha kvar sådana produkter om konsumenterna inte vill ha det?
- Vi har inte hört någon konsument klaga. De är välkomna att höra av sig till vår kundtjänst i sådana fall.
Läs mer >>


Nytt i media
Det är viktigt att synas i media. Den senaste tiden har vi figurerat i media i samband med bl a märkning av vegetabiliska fetter samt transfettfrågan.

Alla inslag ligger på hemsidan under
Synts och Hörts >>


Pågens överger härdade fetter
Nu har Pågens meddelat att de plockat bort de härdade fetterna i en mängd av sina produkter och arbetar på att helt ta bort dem i resterande produkter snarast. Läs mer >>

Elkonsumenterna får det tufft
Läs mer >>

Manipulerad mat
Hittade i mitt klipparkiv en artikel i DN från 2005. Så bra den passar in just nu. Den handlar om hur maten manipulerats mot lättprodukter, mindre fett och sedan anpassningen av fett med tillsatser av nyttiga oljor för att kunna marknadsföras med tillägg i reklamen som ”med olivolja” eller ”Nu med omega-3”. Sedan kom de flytande lättmargarinerna, hela tiden gick det åt lätt-hållet.

När väl fettet hade debatterats och anpassningen skett var man tvungen att öka sockerhalterna för att de skulle smaka. Sedan kom sockerdebatten och då tog man till sötningsmedlen och Kajsa Bergqvist på Risi frutti med sukralos.
Läs mer >>


©  Copyright SKIS 2005-2007   Tidigare SKN > Prenumerera här >