Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 80 - 14 mars 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Internationella Konsumentdagen 15 mars
220 organisationer i 115 länder uppmärksammar denna dag konsumenternas situation och krav på förändringar, inte minst från många stora oseriösa globala företag som bara har sina egna vinstintressen i fokus. Man bortser från klimatpåverkan, hälsofrågor och konsumentnytta, helt respektlöst och cyniskt. Marknadsföringen inriktas helt på barn och ungdom, för att skapa trogna kunder för deras skräp-produkter.

Gemensamt lanseras en hemsida: www.junkfoodgeneration.org som öppnas just morgonen 15 mars.

Världens samlade konsumentrörelse tar nu initiativet att utmana dessa oseriösa och ansvarslösa företag. Vårt bidrag är Dumpa Läsken – vår konsumentkraft är just att sluta köpa.

Läs mera om vårt initiativ Dumpa Läsken samt den gemensamma pressinformationen (pdf på engelska).

Maten och klimatet i
Uppdrag Granskning

För en tid sedan var vår representant Bengt Ingerstam och lyssnade på presentationen av EU:s klimatpolitik. Inte mycket handlade om maten, produktionen och konsumtionen. Han gjorde ett inlägg i debatten och ifrågasatte om man inte skulle ta med i kalkylerna att verka för mindre konsumtion och därmed mindre produktion, utsläpp och övervikt. Ingerstam nämnde vårt begrepp KONSUmindre. Reaktionen var lite ljum, även från en EU parlamentariker, som tyckte att det var en skojig vinkling, men visst var konsumenterna viktiga. Det bet alltså inte.

I programmet Uppdrag granskning i SVT 1 onsdag kväll 12/3 (se programmet via SVTs hemsida) kom nu frågan upp om köttproduktionen och utsläppen av klimathotande gaser och jämfördes med vad trafiken stod för. Man klädde av ett antal politiker som inte hade en aning om detta och t o m Mona Sahlin erkände att det var nog mest transporterna man tänkt på, ”men det här blir ju en hemläxa ”. Läs mer >>

Se reprisen i SVT1 13/3 kl. 23.25, 15/3 kl. 15.00 samt i SVT24 17/3
eller se programmet, läs mer om programmet direkt via SVTs hemsida.


Nu är det ett faktum - igen
Vi ska få fosfatfria tvättmedel

Ja denna gång blir det ett obligatorium, lagstiftning. Den 1 mars beslöt regeringen att förbjuda fosfat men befintliga produkter får säljas fram till den 31 augusti. Läs mer >>

Botten nådd av Pärsons
Det är inte första gången som Pärsons, de med ”Sveriges mest sålda” och ”tunna skivor” tangerar bottenrekordet.

Nu har de lyckats pricka in något av det sämsta tänkbara. Just när debatten om köttkonsumtionens inverkan på klimatet kommit igång rejält lanserar de en skiva ryggbiff, färdigkryddad i vakuumförpackning, ett stort plasttråg för mikrovärmning. Dessutom i en glättig pappersförpackning med sedvanlig massa Pärsons-reklam ”Bra mycket godare”. Det tror vi inte på.
Läs mer >>


Sprid detta nyhetsbrev till vänner och bekanta! Läs mer på www.konsumentsamverkan.se

Ögat på marknaden över hela Sverige
Hur du kan vara med och upptäcka felaktig märkning. Börja med att rapportera in produkter som är märkta att de innehåller omega-3.
Se exemplet i Eskilstunakuriren >>


Bli prenumerant av KONSUMENTrapporten (KR) som bara går till medlemmar och betalande prenumeranter med ett mer komplett innehåll än i detta gratis SKN. Här får du ett smakprov >>
Vill du veta hur man får KR? Gå in här >>


Bojkotta - Sukralos l Vegetabiliskt fett l Palmolja l Glutamat l Fryst torsk l Hela listan >>

Nytt i media
Alla inslag där Sveriges Konsumenter i Samverkan har figurerat ligger på hemsidan under Synts och Hörts >>

Hjälp – Förbjud transfetter!
Nu blåser vi nytt liv i vårt avsnitt ”insänt”. Dagens bidrag rör transfetter.

AI skrev:
Jag läste nyligen att Sverige hade bestämt att vi inte ska förbjuda transfetter. Ett kort uttalande utan förklaring varför etc. Tyvärr minns jag inte vem som uttalade sig i DN. Vi är några mammor som är upprörda och vill skicka mail. Men till vem? Kan ni hjälpa oss. Mvh AI Läs vårt svar >>

KRAV ger svar på Rapports inslag
om kontrollen av EKO-produkter

I Rapports inslag Ekologisk mat svår att kontrollera fick man nästan uppfattningen av att man inte längre skulle kunna lita på kontrollerna av ekologiska produkter.

Bengt Ingerstam bemötte och ifrågasatte i sin blogg vad som egentligen låg bakom och nu har svaret kommit från KRAV som kan läsas på deras hemsida.

Ögat på marknaden
Vi inser mer och mer att det åligger oss som konsumentorganisation att bygga ut denna funktion. Dels är ju vi kunderna och vi måste vänja näringslivet vid att lyssna på oss mer än att prata med oss via reklamen, som folk tror mindre och mindre på.

Att handeln inte kan regelverket är under all kritik. Läs mer >>

Fusket bara fortsätter – koskav nästa
Ja nu var det dags igen, ett nytt avslöjande! Renskav utdrygat med koskav. Livsmedelsverket agerade på tips, anmälde till åklagare. BRA! Axfood drog tillbaka produkten men ICA fortsatte att sälja BU! Läs mer >>

©  Copyright SKIS 2005-2007