Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 84 - 29 april 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Temanummer - Ska vi äta eller köra bil?

Global oro när
matpriserna skenar

Svenska Dagbladet har 2008-04 28 ett dubbelsidigt reportage med denna titel. FN höll samma dag ett möte i Schweiz om den globala matkrisen. Mötet hölls bakom stängda dörrar i två dagar. Flera FN-organisationer deltog, även Världsbanken. Robert Zoellick, chef för Världsbanken uttryckte sig så här: ”Medan många oroar sig för hur de ska fylla sina bränsletankar, är det många runt jorden som kämpar för att fylla sina magar.”

Aldrig förr har ett så gigantiskt världsproblem fått ett sådant fokus på så kort tid och utlyst en så febril verksamhet, alltså är situationen verkligen allvarlig och kommer att kräva av oss alla mycket snabba förändringar. Det verkar nästan som all världens politiker helt plötsligt sitter där med Svarte Petter och blir överraskade över sina stora felsatsningar.

I nästa nyhetsbrev presenterar vi ett nytt tema: ”Från ord till handling” där vi kommer med konkreta förslag på hur vi konsumenter snabbare än den politiska apparaten kan ta tag i saken. Problemet drabbar oss, varför ska vi då inte göra något konkret i handling? Information räcker inte längre.

Länken till SvD ligger ännu inte ute, men sök på www.svd.se och ”matkrisen”
. Läs även artiklarna Ny FN-grupp ska lösa matkrisen, FN-organ i krismöte om matpriserna i SvD.

Är etanolbilsägarna lurade?
Debatt den 24 april tog upp frågan om etanolbilsägarna är lurade. På den utlagda frågan ”Är etanolbilsägarna lurade?” svarade 79 % ja och 21 % nej. Antal röstande var 2626.

Programmet kan ses via Internet, klicka här. Inslaget ligger 13 minuter in i programmet till 30 c:a

En förvirrad debatt konstaterade man själv, men det fanns små guldkorn, t ex att dra ner på bilåkandet och åka mera kollektivt (typiskt för de som bor i storstad) och biogasen är undervärderad och har gömts undan medan alla resurser getts till etanol.


Osmakligt av miljöministern
"Vi kör, dom dör", som en del drastiskt uttrycker det.
Etanolsatsningen håller på att bli en världsskandal och redan ser vi enorma konsekvenser runt om i världen. Vilka är lobbyisterna som vunnit slaget?

"I Sverige fick trafikutskottet nyligen följande summering av forskarläget: Dagens etanol av vete och majs är inte långsiktigt hållbar, vare sig ekonomiskt eller miljömässigt. Det ska betonas att mycket av kritiken i lika hög grad gäller biodiesel." Så skriver Lasse Swärd, DN:s motorredaktör. Läs hela artikeln och där hittar du en massa länkar till flera artiklar i DN.


Hälsofarliga ämnen i etanolavgaser
"Avgasutsläppen från etanolbilar är större än från bensinbilar när det gäller flera hälsofarliga och cancerframkallande ämnen. ..."
"Studien ger dock inga belägg för att det inte skulle vara bra att gå över till etanol, enligt Petter Åsman, utredare på Vägverket."

Jaha, vad ska man tro nu då. Kanske är utsläppen ändå inte ofarliga hur man än gör. Enda bra lösningen är vad vi brukar säga inom ”konsumentsamverkan”, KONSUmindre, alltså kör mindre bil. Läs artikeln i Aftonbladet här >>


Etanol från Ghana
Enligt notisen Ghana gör etanol för Sverige i ATL kommer den brasilianska industrin att förse Sverige med etanol från Ghana. 27 000 hektar av Ghanas odlingsmark ska alltså offras på bilismens heliga altare.


Blåögd kampanj om etanol
Nu står metanolet mot etanolet i debatten om framtidens drivmedel. Tekn Dr Lars Bern ger sin syn på företrädarna för etanol och deras agerande och berör även hotet mot matproduktionen. Läs direkt artikeln under Brännpunkt på SvD.


Fattiga kan
producera med vinst

Svaret på Lars Berns artikel finns att läsa under Brännpunkt på SvD samma dag, 27 april. Fil Dr Mikael Karlsson svarar Tekn Dr Lars Bern. Han menar att de fattiga bönderna i Ghana kan tjäna mera på att det odlas etanol men att staten under en tid måste stödja befolkningen som drabbas av högre matpriser. Frågan är bara med vems pengar?

Ja det är nog inget enkelt problem vi har framför oss. Klart är att det går rasande fort nu, men inte lika fort på fronten nya bilar och definitivt inte på folks behov att köra bil. Snart får vi nog ställa maten emot transporterna. Läs artikeln >>Sprid detta nyhetsbrev till vänner och bekanta! Läs mer på www.konsumentsamverkan.se


Bli prenumerant av KONSUMENTrapporten (KR) som bara går till medlemmar och betalande prenumeranter med ett mer komplett innehåll än i detta gratis SKN. Här får du ett smakprov >>
Vill du veta hur man får KR? Gå in här >>


Bojkotta - Sukralos l Vegetabiliskt fett l Palmolja l Glutamat l Fryst torsk l Hela listan >>

Nytt i media - Alla inslag där Sveriges Konsumenter i Samverkan har figurerat ligger på hemsidan under Synts och Hörts >>
Vad är E-nummerklubben?
Jo E-nummerklubben är helt enkelt en kampanj mot onödiga tillsatser i vår mat. E-nummerguiden är där basen för att kunna välja rätt och undvika en massa tveksamma och farliga tillsatser. Det kan vi vanliga konsumenter själva göra, men hur väljer våra barn i skolorna och våra äldre i vården? Läs mer >>

Biobränsle slagträ i matdebatt
Nu blommar debatten ordentligt om etanolets påstådda förträfflighet. Hoten mot matproduktionen hörs allt högre. Under 2007 steg matpriserna globalt med 35 procent, enligt FN. Att mer och mer spannmål går till att producera biobränsle anses bidra till problemet.

I förra veckan sade FN:s observatör för rättigheten till mat, schweizaren Jean Ziegler, än en gång att satsningen på biobränsle är ett "brott mot mänskligheten" som leder till "ett tyst massmord".
Det blåser upp till en matens tsunami.
Läs artikeln i SvD här >>

Camillas matuppror igen i TV4
Det är inte vanligt att få vara med i Morgonprogrammet i TV4 två söndagar i rad. Men uppmärksamheten blev enorm efter första inslaget. Denna gång hade Camilla sällskap av Mats-Eric Nilsson, författaren till bestsellern ”Den hemlige kocken”. Alla tillsatserna i maten debatterades och det är ett bevis för att vi är på fel väg med den industrialiserade maten.

Se inslaget 20 april i TV4 >>
Camillas matuppror >>
Bengt Ingerstams blogg: Vem vågar bli äldre? >>

Maten inom skola, vård och omsorg
måste bli bättre än den är idag

Ett uppror mot den allt sämre maten vi "bjuds på" i skolor och dagis, vård och omsorg och andra ställen utanför hemmet, är på gång. Långt driven rationalisering har skapat längre transporter, lagerhållning, mera tillsatser och industriella halvfabrikat har gjort "institutionsmaten" trist och tråkig.

En stark opinion växer och en revolt har länge legat i luften. Läs mer >>


Unilever slår tillbaka
På Unilevers hemsida publicerade företaget en ”förtydligande information” om vår anmälan till KO om vad vi hävdat vara vilseledande och osann information.
Läs deras fördydligande och våra komentarer >>


Observera att sidan koplades ner den 22 april så att man inte längre kunde läsa informationen. Får se vad som står kvar den 28/4 när sidan ska öppnas igen. Idag, 29/4 är den ännu inte utlagd.


Slam är slam om ock i gyllne dosor
Framtidens mat - på konsumenternas villkor är temat för en kommande aktivitet som innefattar en ökad dialog med såväl producenter som handel. Läs mer >>


Nytt initiativ – viktiga hemsidor
Vi kommer nu också att tipsa om bra hemsidor och samlar upp dessa på ett speciellt dokument. Detta gäller hemsidor som inte ligger under länk ”Länkar”.

Den första ut blir välkända Carolas hemsida, hon som lagar billig skolmat på enbart ekologiska råvaror!

©  Copyright SKIS 2005-2007