Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 86 - 16 maj 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Temanummer - FISKE
Varför så mycket om
fisk och fiskepolitiken?

Det som hände sista veckan i samband med Fiskebranschens Riksorganisations årsstämma i Smögen den 9 maj var lite utöver det vanliga. Vi valde därför att denna gång göra ett specialnummer just om fiskefrågorna, både för att informera men också för att lyfta dessa frågor, påtala behovet av att medverka, t ex fråga efter NÄRFISKAT i butikerna, sprida nyhetsbrevet till vänner och bekanta och stödja vår organisation i det fortsatta arbetet.

Vi valde därför att fokusera på ett samlat sätt just på fiskefrågorna och hur olika media just i dagarna rapporterat, för det speglar väldigt klart dels hur olika media vinklat rapporteringen men också hur olika uttalanden fick genomslag i media. Framför allt kan man se hur rapporten om läget i Östersjön på ett pedagogiskt sätt och rätt tajmad blev en ahaupplevelse för många och mycket föll på plats, alltifrån algblomningen till torskbristen på våra tallrikar. Torsken blev en symbolfråga som klart visar det ohållbara i att rubba det ekologiska systemet för snöd och kortsiktig vinnings skull.
Läs fortsättningen av detta inlägg >>
Fiskeministern förlitar
sig helt på forskarna

Här kan du läsa vad Göteborgs Posten rapporterat från mötet i Smögen på Fiskebranschens Riksförbunds årsstämma den 9 maj.

Alltså en klar markering från ministerns sida vem som i framtiden blir basen för de politiska besluten. Vad som inte går att skriva är hans tonfall och det var eftertryckligt och bestämt, ”så att ingen tvekan ska råda”. Läs mer >>


Torskbrist bakom algplåga
Den nya rapporten om situationen i Östersjön klargjorde på ett ovanligt slag sambanden mellan utfiskningen och algblomningen som ökat de senaste åren på ett obehagligt sätt.

Läs mer:
Torskbrist bakom algplåga >>
Torskdöden hotar skånska badsäsongen >>
Minskad torsk kan bidra till algblomning >>

Hårdare tag mot fisket
Den tungt bidragsberoende svenska yrkesfiskeflottans fångstresurs är fortsatt för stor och måste skäras ned med upp till hälften! Därtill vill regeringen minska statsstödet, som inom fisket är betydligt högre per yrkesman, än för lantbrukarna.
Så skriver Bohuslänningen i sitt reportage från Smögenmötet.

Intressant och inte konstigt att fokus hamnar på fiskarna (de tvåbenta med båtar) eftersom deras läsare är just yrkesfiskarna och den lokala industrin. Hårdare tag mot fisket >>


Fiskens sista chans
Det finns oerhört mycket material publicerat i olika media om fisket och hoten emot vår framtida försörjning av marint protein och fett. Vi tycker det är bättre att visa på vad som skrivits i stället för att skriva nytt material. Vi förmedlar därför intressanta artiklar till alla läsarna som inte kanske har tillgång till alla olika tidningar, eller inte har tidningarna kvar. Läs mer >>


Skärpta miljöinsatser
för Östersjön

Östersjön dör långsamt. Nu kräver en statlig utredare tuffare insatser för att rädda innanhavet. Han vill göra Östersjön till pilotområde inom EU med skärpta miljökrav och att ansvaret förs upp på statsministernivå.

Läs Havsmiljöutredningens synpunkter här >>


Maten med de nyttiga
omega-3 fetterna

Här kommer en lista med livsmedel som innehåller de nyttiga Omega-3 fetterna som till största delen kommer via fisk. All fisk innehåller inte Omega-3, det är främst de feta fiskarna som är rika på denna undergörande fettsyra. Observera att de flytande växtoljorna inte är med i listan då den vegetabiliska Omega-3 fettsyran inte alls har samma nyttiga effekt och vi människor endast kan dra nytta av (omvandla) c:a 5% av dessa.

Fisk-omega-3 skyddas i fisken av antioxidanter, varför den är speciellt nyttig och härsknar inte lika fort som den vegetabiliska formen. Läs Expressens artikel: Maten med de nyttiga fetterna


Välj rätt fisk till middagen
Visst ska vi äta mera fisk, med tanke på hälsan och att vi inte ska lära oss avstå fisk. Vi hittar den nyttiga Omega-3 fettsyran i fet fisk, men andra bra näringsämnen i mindre fet fisk också, som havets proteiner. Läs mer >>

Fiskar får svenska namn
Livsmedelsverket föreslår nu nya svenska namn på ett trettiotal fiskarter som börjar komma in i Sverige. Läs mer >>

Övriga nyheter:
EU-kommissionen röstade nej till GMO-grödor
Läs mer >>
Falsk marknadsföring av Omega-3
Läs mer >>
Lättprodukter har sett sin bästa tid
Läs mer >>

Livsmedlet med mest E-nummer är korad
Läs mer >>


Det duggar in bidrag men inte i den takten vi hade hoppats. Det gäller nu att gå från ord till handling.

Det är ditt bidrag på 100 kr till annonskampanjen som är viktiga för att vi ska höras som konsumenter.

Läs mer om Folkupproret Rädda vår Mat >>
Folkupproret rädda vår mat! - Allmän information >>

Bakom hela aktionen ligger vårt projekt

Läs våra första krav här >>


Sprid detta nyhetsbrev till vänner och bekanta! Läs mer på www.konsumentsamverkan.se


Bli prenumerant av KONSUMENTrapporten (KR) som bara går till medlemmar och betalande prenumeranter med ett mer komplett innehåll än i detta gratis SKN. Här får du ett smakprov >>
Vill du veta hur man får KR? Gå in här >>


Bojkotta - Sukralos l Vegetabiliskt fett l Palmolja l Glutamat l Fryst torsk l Hela listan >>

Nytt i media - Alla inslag där Sveriges Konsumenter i Samverkan har figurerat ligger på hemsidan under Synts och Hörts >>

Flera rapporter från
Smögen-stämman

Några fler reportage från Fiskebranschens Riksförbunds årsstämma i Smögen 9 maj 2008. Du får själv välja vad du vill läsa, det finns olika vinklingar. Intressant!

Fiske orsaken till algblomning
Blekinge Läns Tidning
Lekplatsen – den viktigaste platsen i torskens liv
Sydöstran
Orsaken till algblommning
Sveriges Radio Vetenskapsradion (ljudklipp)

Fiskeriverkets färska rapport
Fiskeriverkets rapport om fiskbestånd och miljö i hav och insjöar för 2008 är nu klar. Här kan du bland annat läsa om beståndssituationen för svenskt fiskes viktigaste arter, utvecklingen av såväl yrkes- och fritidsfiske som vattenbruket i Sverige. Ett avsnitt handlar om marina skyddade områden.

Svensk Fisk har presenterat rapporten i sitt nyhetsbrev och vi kan inte göra det bättre, därför får du länken här direkt: Hur är läget för våra fiskar?


Positiva uppgifter
om östersjötorsken

Här har vi problemet med tolkningen av olika rapporter, dels från forskarna och dels från yrkesfiskarna. Att torskbeståndet snabbt borde öka är en trolig effekt av att polackerna fått order från EU om att sluta svartfisket i Östersjön. Det var 26 000 ton som på så vis nu bidrar till att öka på biomassan, att jämföras med den svenska kvoten 8 000 ton. Förhoppningsvis kommer detta att radikalt förändra läget, om vi inte frestas att öka fiskekvoterna för snabbt. Läs mer >>

Den nya märkningen ”Närfiskat” fortfarande rätt okänd
Närfiskat är den nyligen lanserade märkningen av fisk, som ska hjälpa oss konsumenter att välja rätt fisk, som är fiskad och landad och distribuerat på ett strängt reglerat och kontrollerat sätt. Än har inte systemet hunnit ut över landet men på vissa orter finns det genomfört.

Alla fiskare har inte hunnit ansluta sig och från vissa grossister märks en viss tröghet, så nu gäller det att vi konsumenter trycker på i butikerna. Läs mer >>

Fiskefrågorna högt på agendan
Just när detta skrivs meddelar Fiskeriverket att tillfälligt fisketopp införes för Skagerack och Kattegatt. Läs direkt på Fiskeriverkets hemsida.

Samtidigt hölls ett seminarium i Stockholm om ”Bärkraftigt torskfiske” i samarbete mellan norska och svenska fiskeministrar Eskil Erlandsson och Helga Pedersen.

Torsken har blivit en symbolfråga och är en av de mest populära fiskarna. Inom en vecka och på två fredagar i följd har nu fisket varit i fokus, förra veckan i Smögen och nu i Stockholm. Vi är glada att snabb kunna rapportera i samma nyhetsbrev en veckas debatt om fiskemöten och speciellt från dagens seminarium som hölls bara för några timmar sedan.
Läs mer här >>

Fryst fisk pumpas med vatten
I samband med att Göteborgs Posten testade vattenmängden i frysta fiskfiléer publicerade man en utförlig artikel om hur det går till. Det är alltså inte bara glasering utan direkt vatteninsprutning det är fråga om. Läs Fryst fisk pumpas med vatten i GP


Vatten populär
ingrediens i fiskpaket

Tänk att det ska vara så frestande att dryga ut allt möjligt med vatten så fort det handlar om frysta livsmedel. Kycklingfilé har nyss varit ”på tapeten” och nu är det fiskfilé. Vem har inte gjort samma upplevelse och reagerat för allt vatten som frigörs när man tinar de frysta fiskfiléerna? Nu har Göteborgs Posten rapporterat och testat.

Läs artikeln Lite fisk för pengarna GP.


Långväga resor för sämre räkor
Räkor fraktas från Grönland, via Danmark i båt och sedan i lastbil till Marocko där de handskalas. Bara för att vi ska kunna få sämre smakande räkor i saltlag och konserveringsmedel och slippa skala dem. Resonemanget om nollsummespel är för enkelt och en dålig bortförklaring av det vansinniga transporterandet kors och tvärs av vår mat plus plastburkar som vi ska återvinna, säkert inte medräknat i "nollsummespelet". Läs mer >>


©  Copyright SKIS 2005-2007