Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 88 - 27 juni 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Var med och mobilisera nu i sommar
Passa på nu i sommar att sprida information till vänner och bekanta om ”Folkupproret Rädda vår Mat”, vår senaste satsning för att synas i större tidningar och nå långt utanför vår krets av läsare och medlemmar. Frågan angår alla och inte minst ett par av notiserna i nyhetsbrevet ger ju fog för att vi måste ta till nya metoder för att höras och synas och få med oss ännu större skaror av engagerade och ofta upprörda konsumenter i opinionsarbetet för att ”Rädda vår Mat”.

Medlemsskaran måste också växa snabbt, dels lyssnar olika aktörer mer ju större vi blir, dels är det basen för vår verksamhet finansiellt. Vi måste själva kunna klara verksamheten utan att vara beroende av statligt stöd, något vi nu inte har längre. Förra regeringen trappade ju ner det successivt och satsade enbart på en av de två konsumentorganisationer som finns i Sverige. Den nya regeringen la över arbetet på att fördela ”konsumentpengarna” till Konsumentverket som avslog helt vår ansökan (p g a en byråkratisk fråga om en blankett från Skatteverket och därmed satte hela vår framtid på spel) samt avslog dessutom två projektansökningar.

Sveriges Konsumenter i Samverkan är den enda konsumentstyrda konsumentorganisationen, där styrelsen tillsätts av enskilda medlemmar och inte av organisationer med särintressen

Det är nu upp till oss själva, alla konsumenter, som vill ha kvar en fristående och genuin konsumentorganisation, fristående från partipolitik, fackföreningar, handeln samt näringslivsorganisationer, att växa för att stå på egna ben. Medlemsavgifter och gåvor ska täcka driften, annonsbidragen ska täcka den utåtriktade annonseringen för att nå ut till i stort sett hela befolkningen – allt för att konsumentrösten ska bli ordentligt hörd och få det inflytande vi är berättigade till, eftersom vi betalar allt, varor, tjänster och skatter.

Du kan hjälpa till genom att skicka vidare per e-post eller skriva ut och sprida dokument som:
Information om vår satsning ”Framtidens Mat på Konsumenternas Villkor" (pdf, 8 sidor)
Folkupproret Rädda vår Mat (1 sida)
Bli en del av konsumenternas egen organisation (pdf, 2 sidor)

Tipsa om vår hemsida www.konsumentsamverkan.se

Debatten om myndigheternas experter fortsätter
Alltsedan vi började driva kampanjen och debatten om matfetterna har vi ifrågasatt vissa experter, som suttit i Livsmedelsverkets expertpanel och samtidigt varit avlönade av margarinindustrin. 2002 uppvaktade vi dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson om de felaktiga kostråden, men vi fick tillbaka ett svar som bara hänvisade till Livsmedelsverkets kostrekommendationer.
Läs mer >>


Kommenterad test potatissallad
En av de lättaste rätter att laga, kanske t o m i förväg inför festen, men ändå bekväm, dålig och dyr att köpa färdig. Smaken kan verkligen diskuteras. Allt om Mat har i nr 10 den 5 juni gjort en stor test på 12 sorter.

Bekvämt tänkte vi, man hinner ju inte testa alla sorter själv till sommaren innan den tagit slut.
Läs mer >>

Näringslivet granskar sig själva
Om du tycker att en annons eller annan marknadsföringsåtgärd strider mot de etiska reglerna kan du anmäla annonsören till Marknadsetiska rådet - MER (www.marknadsetiskaradet.org).

Detta är ett organ där näringslivets representanter granskar, friar eller fäller. Några sanktionsmöjligheter finns inte. Här visar vi ett aktuellt exempel, RSFU, vars annonsering friades med motivet att det var ett humoristiskt anslag. Visst har funktionen en viss betydelse, självsanering kan man kanske tro, men läs några exempel, ofta går det mesta fritt med argumentet om humor. Jo visst, reklam ska tydligen vara humor och inte upplysning under ansvar.
Läs mer >>

Friluftsspis utan gas
Kalla mig gärna lättlurad! Har redan 5 olika grillar, men föll ändå för detta friluftskök med gas. Det var ju dessutom med bild på Jamie Oliver, den nakne kocken. 299:- var ju billigt, made in China. Kunde vara bra att koka potatisen på när jag grillar på altanen.
Läs mer och se bild >>



Pga semestrar gör vi nu ett uppehåll i nyhetsbreven till mitten av augusti. Viktiga och intressanta nyheter kommer löpande att läggas ut på hemsidan.

Vi önskar er alla en riktigt härlig sommar!


Bojkotta - Livsmedelsbutikernas plastpåsar!
Hela listan >>

”Utan tillsatt socker”
granskas nu av livsmedelsverket

Det är verkligen dags att ta itu med all vilseledande reklam om ”sockerfritt”, ”utan tillsatt socker” och alla andra glidande varianter för att haka på debatten för att sälja mera. Vi har gjort ett stort antal anmälningar till Livsmedelsverket för felaktiga märkningar, men tröttnat då vi aldrig får några svar.

Nu verkar de vaknat, åtminstone på sockerfrågan och ska utreda det i höst. Bra! Se bildexempel >>

Läs Livsmedelsverkets nyhet om granskningen >>


Vattnig grillkorv - klimatsmart
Vatten är vårt billigaste livsmedel. Konsten att sälja det dyrt behärskar man verkligen inom livsmedelsindustrin. T ex på flaska med syntetiska smakämnen, men även som uppskattad tillsats i diverse livsmedel. Kyckling pumpas upp med vatten, fisk får liten extra dos inför infrysning, skinkan görs lite saftigare med vatten och sen har vi sedan länge också begåvats med vattnig grillkorv, så kallad Hot dogs, populär bland barnen. Läs mer >>

Midsommarsillen en hälsokur
I nyhetsbrevet från Svensk Fisk strax före midsommar kommenterades hälsoaspekterna på sill, även inlagd sill och matjessill. Alla visste förr att man blir klok av fisk och nu har vi ju inte ont om sill, så det är fritt fram att frossa.

Det är inte bara de nyttiga och lätt tillgängliga versionen av omega-3 fettsyrorna från just fisk som är ett bra tillskott – inte att förblanda med den vegetabila omega-3 som man tillsätter i vissa margariner och gör reklam för, utan att berätta att vi bara delvis kan tillgodogöra oss dessa fettsyror. Läs mer >>


Nu kommer morötterna
Morotscocktail före maten eller som sallad till maten, ett alternativ till salladsbladen och tomater, med effekter klimatmässigt. Här kommer ett tips på en härlig sallad, nu när primörmorötterna kommer.

Den har morot som bas, rotselleri och får saften från gurkan. Ju mer grova grönsaker ju bättre både för klimat och mage, så varsågod, prova på!

Receptet hittar du här >>


Klimatfrågorna inte
enbart för forskarna

Det sägs att bara en tredjedel bryr sig om klimatfrågorna. Kanske logiskt då de ligger så långt över våra huvuden att vi känner det omöjligt att påverka. Frågan skjuts av oss vanliga medborgare till politikerna och forskarna och det med rätta. Vi ”på golvet” måste få kunskap och goda råd. Vi i Sveriges Konsumenter i Samverkan har ett gott råd: ”KONSUmindre” och det återkommer vi till i separat artikel. Det är aldrig fel och det tjänar vi alltid på.

Föreningen ”vetenskap & allmänhet” (olika forskningsinstanser, industri, politiska partier m fl) har 17 juni publicerat en rapport Klimatoroliga hoppas på forskarna där man konstaterar inledningsvis:

"Sex av tio svenskar har förtroende för forskare. Andelen har ökat med hela 14 procentenheter det senaste året – sannolikt kopplat till människors oro för klimatförändringarna." Läs mer >>


Ryggradsben gick till matproduktion –olagligt men inte farligt
Just när detta nyhetsbrev är på väg att bli färdigt kommer ett pressmeddelande från Jordbruksverket om flagrant fusk och brott mot livsmedelslagarna. Cirka 10 ton ryggradsben från äldre nötboskap har felaktigt skickats vidare till bland annat produktion av livsmedel. Läs mer >>

©  Copyright SKIS 2005-2007