Sveriges
Konsumenter i Samverkan - för ökat konsumentinflytande - |
Nr 88 - 27 juni 2008 | • • Snabba KonsumentNyheter • • | Ansv utg:
Bengt Ingerstam 070-604 77 25 |
Debatten om myndigheternas experter fortsätter Alltsedan vi började driva kampanjen och debatten om matfetterna har vi ifrågasatt vissa experter, som suttit i Livsmedelsverkets expertpanel och samtidigt varit avlönade av margarinindustrin. 2002 uppvaktade vi dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson om de felaktiga kostråden, men vi fick tillbaka ett svar som bara hänvisade till Livsmedelsverkets kostrekommendationer. Läs mer >> Kommenterad test potatissallad ![]() Bekvämt tänkte vi, man hinner ju inte testa alla sorter själv till sommaren innan den tagit slut. Läs mer >> Näringslivet granskar sig själva Om du tycker att en annons eller annan marknadsföringsåtgärd strider mot de etiska reglerna kan du anmäla annonsören till Marknadsetiska rådet - MER (www.marknadsetiskaradet.org). Detta är ett organ där näringslivets representanter granskar, friar eller fäller. Några sanktionsmöjligheter finns inte. Här visar vi ett aktuellt exempel, RSFU, vars annonsering friades med motivet att det var ett humoristiskt anslag. Visst har funktionen en viss betydelse, självsanering kan man kanske tro, men läs några exempel, ofta går det mesta fritt med argumentet om humor. Jo visst, reklam ska tydligen vara humor och inte upplysning under ansvar. Läs mer >> Friluftsspis utan gas Kalla mig gärna lättlurad! Har redan 5 olika grillar, men föll ändå för detta friluftskök med gas. Det var ju dessutom med bild på Jamie Oliver, den nakne kocken. 299:- var ju billigt, made in China. Kunde vara bra att koka potatisen på när jag grillar på altanen. Läs mer och se bild >> |
![]() |
![]() Bojkotta - Livsmedelsbutikernas plastpåsar! Hela listan >> ”Utan tillsatt socker” granskas nu av livsmedelsverket Det är verkligen dags att ta itu med all vilseledande reklam om ”sockerfritt”, ”utan tillsatt socker” och alla andra glidande varianter för att haka på debatten för att sälja mera. Vi har gjort ett stort antal anmälningar till Livsmedelsverket för felaktiga märkningar, men tröttnat då vi aldrig får några svar. Nu verkar de vaknat, åtminstone på sockerfrågan och ska utreda det i höst. Bra! Se bildexempel >> Läs Livsmedelsverkets nyhet om granskningen >> Vattnig grillkorv - klimatsmart Vatten är vårt billigaste livsmedel. Konsten att sälja det dyrt behärskar man verkligen inom livsmedelsindustrin. T ex på flaska med syntetiska smakämnen, men även som uppskattad tillsats i diverse livsmedel. Kyckling pumpas upp med vatten, fisk får liten extra dos inför infrysning, skinkan görs lite saftigare med vatten och sen har vi sedan länge också begåvats med vattnig grillkorv, så kallad Hot dogs, populär bland barnen. Läs mer >> Midsommarsillen en hälsokur I nyhetsbrevet från Svensk Fisk strax före midsommar kommenterades hälsoaspekterna på sill, även inlagd sill och matjessill. Alla visste förr att man blir klok av fisk och nu har vi ju inte ont om sill, så det är fritt fram att frossa. Det är inte bara de nyttiga och lätt tillgängliga versionen av omega-3 fettsyrorna från just fisk som är ett bra tillskott – inte att förblanda med den vegetabila omega-3 som man tillsätter i vissa margariner och gör reklam för, utan att berätta att vi bara delvis kan tillgodogöra oss dessa fettsyror. Läs mer >> Nu kommer morötterna ![]() Den har morot som bas, rotselleri och får saften från gurkan. Ju mer grova grönsaker ju bättre både för klimat och mage, så varsågod, prova på! Receptet hittar du här >> Klimatfrågorna inte enbart för forskarna Det sägs att bara en tredjedel bryr sig om klimatfrågorna. Kanske logiskt då de ligger så långt över våra huvuden att vi känner det omöjligt att påverka. Frågan skjuts av oss vanliga medborgare till politikerna och forskarna och det med rätta. Vi ”på golvet” måste få kunskap och goda råd. Vi i Sveriges Konsumenter i Samverkan har ett gott råd: ”KONSUmindre” och det återkommer vi till i separat artikel. Det är aldrig fel och det tjänar vi alltid på. Föreningen ”vetenskap & allmänhet” (olika forskningsinstanser, industri, politiska partier m fl) har 17 juni publicerat en rapport Klimatoroliga hoppas på forskarna där man konstaterar inledningsvis: "Sex av tio svenskar har förtroende för forskare. Andelen har ökat med hela 14 procentenheter det senaste året – sannolikt kopplat till människors oro för klimatförändringarna." Läs mer >> Ryggradsben gick till matproduktion –olagligt men inte farligt Just när detta nyhetsbrev är på väg att bli färdigt kommer ett pressmeddelande från Jordbruksverket om flagrant fusk och brott mot livsmedelslagarna. Cirka 10 ton ryggradsben från äldre nötboskap har felaktigt skickats vidare till bland annat produktion av livsmedel. Läs mer >> |
© Copyright SKIS 2005-2007 | Därför SKN (pdf) > | Tidigare SKN > | Prenumerera här > |