Sveriges
Konsumenter i Samverkan - för ökat konsumentinflytande - |
Nr 93 - 3 oktober2008 | • • Snabba KonsumentNyheter • • | Ansv utg:
Bengt Ingerstam 070-604 77 25 |
Unilever vilseleder om margarin och essentiella fetter
Rent allmänt är fokus i argumentationen inriktat på omättade fetter. Om man menar de enkelomättade fetterna så är det lite underligt, då produkterna ofta innehåller omkring lika mycket mättade fetter, som man varnar för. Dessa måste då komma från den omtvistade palmoljan. Oljan/fettet som vi inte borde köpa p g a läget i de asiatiska länder som utnyttjas för intensiv monokultur av palmoljan för export och även etanoltillverkning. Läs mer >> Vilka fetter ska jag använda? Detta är ett svar på en fråga från en orolig konsument: Ja det är ingen enkel fråga och jag förstår att det är mycket att läsa, t o m om du bara ska läsa det som står på vår hemsida. Dessutom är vi konsumenter vilseledda sedan länge av bl a myndigheterna om att minska användningen av fett, i synnerhet de mättade animaliska fetterna. Detta är en gammal uppfattning från tiden då margarinindustrin skapade kolesterolmyten med hjälp av forskare. Margarinindustrin har infiltrerat överallt, men nu har t o m EU börjat dra öronen åt sig och backar när det gäller Unilevers hälsopåståenden. Man får nu inte längre påstå att en kolesterolsänkning påverkar och motverkar hjärt- oh kärlsjukdomar. Läs mer >> Pressmeddelande: Bort med härdningen helt och hållet! Fokuseringen på TRANSFETTER är en väckarklocka men man riskerar att missa målet, genom att bara kräva ytterligare märkning eller förbud bara för transfetterna! Det är de kemiskt och industriellt processade härdade och delvis härdade fetterna som ska bort ur våra livsmedel. Läs mer >> Kortfattad sammanfattning - debatten transfetter Vilseledande information om de härdade och delvis härdade fetterna Det förekommer en mängd vilseledande information om de härdade och delvis härdade fetterna (med eller nästan utan transfett). Det kommer vilseledande information från industrin, från vissa handelsblock, i en del inlägg på bloggar och även på paketen. Debatten har ofta fastnat på begreppet ”transfett” och ibland kräver en del personer och politiker märkning av transfett och ibland förbud. Avsiktligt har man, även från myndigheter, ibland hänvisat till att det finns naturligt i animaliska fetter (från ko och får). Dessa fetter har vi ätit i tusentals år och de utgör inget problem, medan de industriellt framställda är helt annorlunda och här har man bevis för att de är farliga. Detta är en av felaktigheterna i debatten. Läs hela sammanfattningen >> |
![]() |
Hela listan >>
Matakuten i TV4 - Ett matprogram som gör skillnad Matakuten i TV4 6 oktober 21:00 - 22:00 Del 1 av 6. Det är kockarnas första vecka i skolorna och Melker Andersson ska laga spagetti och köttfärssås. Han tar genast kommandot och delar ut order till mattanterna. Men Melker är inte van att laga mat till 1600 personer vilket ställer till problem. Paul Svensson upprörs över kökets dåliga standard. I Ockelbo bjuder Carola Magnusson på ett alternativt salladsbord och chockeras över den dåliga skolmaten. Bert Karlsson försöker ta reda på vem som har ansvaret för skolmaten. Läs mer >> Debatten om de olika kostråden I serien om kostråden kommer här ett tips om Kostdoktorn.se som på ett lättförståeligt och överskådligt sätt förklarar vad som ligger bakom den starkt växande nya synen på att minska intaget av främst de snabba kolhydraterna och samtidigt öka fettintaget. Denna kostinriktning har hjälpt många både mot diabetes oh övervikt, men har inte välkomnats av de som länge förespråkat de nu så ifrågasatta kostråden. Hemsidan har snabbt blivit en av de mest lästa sidorna som berör vår hälsa. Läs bl.a. om Lågkolhydratkost / LCHF för nybörjare. Observera att detta inte är detsamma som GI-kosten.
![]() Garanterat, fortsättning följer... Vårt utspel om margarinerna kommer säkert att ge eko. Vi kommer också i nästa nummer att granska socker och olika sockerarter. |
© Copyright SKIS 2005-2008 | Därför SKN (pdf) | Tidigare SKN > | Prenumerera här > |