Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 94 - 8 oktober 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Vattensjukt margarin
till fantasipriser

Eftersom smör och Bregott är gjorda på grädde och inget inblandat vatten, har vi räknat om margarinpriserna i vår granskning till effektiva priser för fettet exklusive det tillsatta vattnet. Fullständig tabell bifogas till våra medlemmar i meddelandet per mail.

Det visade sig då att margarinerna var omkring dubbelt så dyra för fettinnehållet som vad smör och Bregott var.

Undantaget var Becel pro-activ som toppade med kilopris runt 300:- exkl vattnet. Klicka här för mera fakta >>


Omega-6 ett hot mot hälsan
I granskningen vi gjort av margarinerna och Unilevers reklamkampanj om att ”välja rätt fett” framförde vi just obalansen mellan Omega-3 och Omega-6. Hittade just en artikel i DN som berättar om professor Birgitta Strandviks forskning och farhågorna för att det just för barn är en riskfaktor som kan utlösa diabetes.

Ett citat från artikeln:
”I dag får vi i oss mellan 15 och 30 gånger mer omega-6 än omega-3. Den här obalansen kan spela en roll i utvecklandet av diabetes, säger Birgitta Strandvik. Omega-3 har en kraftfull effekt på inflammationer medan fettsyran omega-6 tvärtom framkallar inflammationer. De båda fettsyrorna konkurrerar med varandra i kroppen. För att hålla dem i balans bör vi få i oss högst dubbelt så mycket omega-6 som omega-3.” Läs mer >>

Grovt vilseledande
av Unilever om Omega-3

Vår bedömning: Bruket av symbolen med ett hjärta och Omega-3 i, strider mot reglerna om hälsopåståenden. Symbolen ger bilden av att man påverkar sitt hjärta, just med den Omega-3 som finns i margarinet, vilket inte stämmer. Dessutom kan man inte enbart dra fram argumentet för Omega-3 utan att nämna innehållet av Omega-6, eftersom förhållandet inverkar. I senare annonser har man lagt till Omega-6. Men bruket av hjärtsymbolen är felaktig.
Läs mer >>

Margarin i Minipaket
till maxipriser

Ett sätt att vilseleda konsumenter är att spela med småpaket, t o m delade. Detta paket Mini Lätta 28 % med 2 x 100 g askar kostar 27:25, en s k småprisprodukt, som man inte reagerar på priset utan ser andra fördelar med, som möjligen i detta fall en viss bekvämlighet eller kanske en tanke på hållbarhet i ett litet hushåll.

Kilopriset blir i alla fall 54:50 och dessutom innehåller det bara 28% fett. Räknar man bort vattnet får man betala 194:65 för fettet.

Ett inte särskilt attraktivt pris om man jämför med t ex Bregott i 300g bytta för 56:33 i samma butik. Då finns inget vatten tillsatt, så det blir nästan 4 gånger så billigt och ingen tvekan om att smaken är överlägsen. Om man nu vill hålla igen på fettet (alltså OM) så kan man lösa det med att bre tunnare.
Vilken BLÅSNING! Se bilder >>

Pressmeddelande:
Margarinreklamen nu konsumentgranskad! ”Välj bra fett. MARGARIN DET GODA FETTET.” Med guldgula rapsfält i bakgrunden lyser nu Unilevers reklam mot oss i höstmörkret – med mörkande ”sanningar”

Påstående som ”Margarin ger dig det goda omättade fettet från växtriket” har nu granskats. Läs hela pressmeddelandet >>Tipsa vänner och bekanta
Sensation - Vi avslöjar och vågar! - sprid den
Mer information som du kan sprida vidare

Bojkotta - Palmolja och alla margariner som innehåller palmolja! Hela bojkottlistan >>

Djungeltelegrafen!
Sensation - sprid den - Vi avslöjar och vågar!
Kopiera flygbladet och sprid till bekanta, grannar och på jobbet. Nu måste vi helt enkelt blir många fler och annonsera mera! Du kan beställa större upplagor i färg, hör av dig!

Just nu – vi avslöjar margarinerna:
Både reklamen och innehållet - Becel Original 38%, nästan 60 % vatten. Läs mer >>


Bojkott av palmolja
slår ut margariner

Nästan alla margariner innehåller mättade fetter, det man samtidigt varnar för. Dessa fetter kommer mestadels från palmolja! Tidigare var det svårt att få veta, eller se av innehållsförteckningen, men det har blivit bättre med uppgifterna om vilka ursprung fetterna har. Unilever uppger numera oljorna: solros-, raps- och linfröolja, men anger bara ”vegetabiliskt fett” för vad som är palmolja.

Det är inte för intet som just palmoljan ligger på vår bojkottsida och läs mer om val av matfetter.

Vill du läsa mer vad vi skrivit om palmoljan, använd vår nya sökfunktion på startsidan och sök på ordet "palmolja" så hittar du allt vi har skrivit om det.

Dessutom är all palmolja omestrad, tidigare var den härdad. Vi beklagar att man inte måste ange det på innehållsförteckningen, som man måste för härdat fett.

Vi har också på bojkottsidan beteckningen ”vegetabiliskt fett”, vi kräver klar deklaration, i synnerhet eftersom palmoljan ju är mycket omdebatterad.

Konsekvensen blir att vi här har ytterligare ett argument varför vi bör avstå från margariner.

Fettsnål kost ger inte längre liv
Den välrenomerade amerikanske vetenskapsjournalisten Gary Taubes skrev i början av 2001 en mycket uppmärksammad artikel om farorna med den fettsnåla kosten. Vi är stolta för att vi redan 2001 publicerade hans artikel samt en svensk översättning och en kommentar från Docent Uffe Ravnskov, författaren till boken Kolesterolmyten.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och debatten har inte dött ut, snarare fått mer vind i seglen och ett paradigmskifte ligger inte långt bort nu.

För att kunna se in i framtiden behöver man ibland titta i backspegeln. Så var så god!
Gary Taubes artikel om farorna med den fettsnåla kosten >>
Svenska sammanfattningen >>
Docent Uffe Ravnskovs kommentar till artikeln i Science (PDF) >>
Kan felaktiga kostråd ligga bakom ökningen av diabetes? >>

©  Copyright SKIS 2005-2008