Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 99 - 25 november 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Stort tack
till er som sänt gåvor, betalat gåvoprenumerationer på KONSUMENT-NYCKELN och gått över från gratisprenumerationen på Snabba KonsumentNyheter till medlemskap eller Nyckeln.

Det visar att det inte är en omöjlighet att växa och på sikt vara vad vi syftar till, en konsumentfinansierad konsumentorganisation, som står på egna ben och inte är beroende av osäkra politiska beslut eller myndigheters byråkrati.

Vi anar en viss släng av ”krisen” och att ”folk håller igen”, annars hade nog tillströmningen av nya medlemmar och betalande prenumeranter varit ännu större. Men det är just nu som fler och fler borde upptäcka att vi kan ge just sådan information, som gör att man kan hålla igen på utgifterna. Vår devis är ju KONSUmindre!

Läs i dagens nyhetsbrev t ex vår granskning av margarinerna och hur mycket du kan spara genom att välja ett bättre fett. Vi behöver ju inte köpa vatten uppblandat med industriellt processat fett, som Becel 35 % för 84:40 per kg fett när Bregott bara kostar 42:41. Samtidigt slipper vi omestrad palmolja och höga nivåer av växt omega-6 och kan njuta av de naturliga fetterna och t o m mera omättat fett än i Becel genom att välja Bregott.

I nästa nummer kommer en översikt över fiskpinnar, betraktad som bra och billig mat, inte minst för barnfamiljer, men där energipriset pendlar mellan 1 och 4.

Läs vad vi skrev förra veckan om vädjan till stöd för dig som eventuellt inte läst den.

Men här vädjar vi nu om mera stöd just till annonsering. Den vägen kanske vi kan få många fler nya medlemmar eller prenumeranter och snabbare dessutom. Intäkterna vi har just nu räcker inte även till annonsering. Annonsbidragen till ”Rädda vår Mat” är ännu inte tillräckliga för en första annons. Just annonsering kan vara en effektiv väg till snabbare tillväxt och stabilare ekonomi.

Så hjälp oss att synas. Självklart ska du också sprida vårt flygblad till vänner och bekanta.

Vi flyttar nu in i mindre lokaler och har dragit ner på allt vi kan, men utan personalen på Stockholmskontoret kommer det inga nyhetsbrev, så vår förhoppning står till er medlemmar! Vi vill naturligtvis inte lägga ner.

Ge oss ett handtag, du kommer att få mångfalt tillbaka!

Bengt Ingerstam
ordförande

Produkttest
Här visar vi ett exempel på hur du kan granska produkter och märkning
. Fullständiga produktanalyser, prisjämförelser och tester kommer i fortsättningen endast publiceras i Konsument-Nyckeln.

Vårt ”energipris” kcal/100 g
avslöjar bluffen med vattenutdrygade margariner

Margariner verkar billigare på butikshyllorna, men är det inte. Margariner innehåller 60 %, 40 %, 35 % och 28 % fett, resten är i stort sett vatten och emulgeringsmedel. Smör innehåller 81 % fett och Bregott 75 % , men eftersom råvaran är grädde med redan där bundet vatten räknar vi inte bort det, då det inte är tillsatt. Men i kalkylen för kr/100 kcal inverkar det inte.

Bregott i 600 g förpackning i billigaste butiken kostade 42:41 och i energi 0:69 kr/100 kcal.
Becel 35% kostade 33:76 och med vatten borträknat blir det 84:40 och i energi 1:53 kr/100 kcal. Det betyder med andra ord att för samma kostnad står man sig mer än dubbelt så länge på Bregott jämfört med Becel. Läs mer >>Tipsa vänner och bekanta
Ny satsning - Konsument-Nyckeln - sprid den
Mer information som du kan sprida vidare
Ge bort Konsument-Nyckeln! >>

KONSUmindre blir konsumenternas svar på krisen
Konsumenterna sviker, säger man. Nej konsumenterna har fått nog av att bli lurade av reklamen och populistiska politiska beslut. Nu avvaktar ”marknaden”, d v s konsumenterna.

Nu ligger vi, Sveriges enda konsumentstyrda konsumentorganisation, mera rätt i tiden än någonsin, KONSUmindre är lösningen för oss konsumenter. Med prisundersökningarna visar vi på att det är dags att byta butik, för att sätta press på konkurrensen. Vi visar på hur man köper rätt storlek och förpackning. Vi ger tips och idéer hur du kan spara på utgifterna. Vi kommer snart med information om hur du kan spara pengar på alternativt sätt. Vi ger dig som är medlem eller prenumerant av Konsument-Nyckeln ett budgetsystem för att hålla koll på utgifterna.

Med vårt system att beräkna priserna på mat i kr/100 kcal, ger vi dig ett bättre system för att beräkna vad du effektivt får för pengarna.
Det är vårt sätt att sätta ett meningsfullt pris på maten, medan handeln lurar oss med kilo, liter och meter (även för gummiband i metervara!).

Det är dribbel med förpackningsstorlekar, med utspädda varor, där vatten är billigt (se artikeln om margarinerna), med 3 för xx. Vi satte målsättningen på 30% och det kan alla behöva idag.


När staten hjälper bankerna får vi hjälpa oss själva, i en konsumentfinansierad konsumentorganisation, som vi alla borde stödja och bygga vidare. Läs mer >>

Lättmargarinerna i skolmatsalarna
Vi har redan informerat om de pågående uppropen som pågår runt om i landet. Mera materiel har tillkommit, som kan användas av alla ute i landet, som mallar eller underlag. Här kommer länkarna till avsnitt vi lagt ut på hemsidan.De senaste artiklarna hittar du här >>

I detta nyhetsbrev offentliggör vi också analysen över priser samt energiinnehåll. Oftast är det LÄTTA som användes i skolorna och i dokumentet visar vi på att fettpriset för LÄTTA 40%, som Livsmedelsverket rekommenderar, blir 59:47, jämfört med Bregott med sitt pris 42:41. Att byta ut LÄTTA mot Bregott skulle alltså ge en besparingen på hela 28,7 %. OBS priser i butik, inköpspriserna säkert lägre men troligen blir det samma besparing i %.

Alltså ett tungt argument när man går på lokalpolitikerna eller den administrativa personalen i skolorna.

Rapportera gärna om era lokala aktioner och hur det går, så andra får läsa om det.

©  Copyright SKIS 2005-2008